Hulevedet
Ähtärin kaupungin kaava-alueille kartoitetaan kesällä 2024 hulevesiverkostoa, johon näkyvimpinä kuuluvat ojat ja kaivot. Ähtärin kaupunki on mukana hankkeessa, jossa mm. kartoitetaan hulevesiverkoston kuntoa ja mahdollisia tulevia toimenpiteitä.
__________________________________________________________________________________
Kaupunkivesien kokonaisvaltaista hallintaa Parkanossa, Virroilla ja Ähtärissä
Kaupunkivedet eivät tarkoita yksinomaan hule-, sade- tai sulamisvesiä eikä viemäreissä kulkevia jätevesiä, vaan laajaa vesienhallinnan kokonaisuutta, johon vaikuttavat niin kaupunkirakenne ja sen muutokset, kulutustottumukset sekä teknologian kehittyminen ja ympäristötekijät.
Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat rankkasateet lisäävät painetta kaupunkivesien hallinnan parempaan ymmärtämiseen ja ennakoitiin. Kaupunkivedet muodostavat kokonaisuudessaan merkittävän ympäristökuormituksen lähteen, jonka hallinta vaatii lisää ymmärrystä ja yhteistyötä.
Yhteistyössä Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry:n kanssa Parkanon, Virtain ja Ähtärin kaupungit lähtevät edelläkävijöinä Suomessa rakentamaan omia kaupunkivesien hallintasuunnitelmiaan ennakoiden tulevan yhdyskuntajätevesidirektiivin vaatimuksia.
Kaupunkien yhteistyöllä tavoitellaan toimenpiteiden tehokkuutta sekä luodaan pohjaa myös muille Suomen pienille kaupungeille, vaikka direktiivin vaatimukset eivät vielä niihin kohdistukaan.
Kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallintasuunnitelma ei ole vain direktiivin asettama velvoite, vaan työkalu vesienhallinnan kehittämiseen. Se kuvaa missä ja miten kaupunkivesiä muodostuu, mihin niitä johdetaan, miten niitä käsitellään ja millaisia vaikutuksia ympäristöön niistä aiheutuu. Hyvin laadittu hallintasuunnitelma on työkalu kaupunkivesien riskien hallintaan ja kehittämistoimenpiteiden ja resurssien kohdistamiseen sinne, missä niillä on eniten vaikutusta.
Hankkeen tuella toteutettavan hallintasuunnitelmien laatimistyön odotetaan tuovan selkeyttä ja parantavan kaupunkivesien tilan ja kokonaiskuvan hahmottamista niin Ähtärissä, Virroilla kuin Parkanossakin.
Ensimmäisinä toimenpiteinä hankkeessa ryhdytään muodostamaan yhteistä näkemystä siitä, mitä konkreettisesti hallintasuunnitelma pitää sisällään pienien kaupunkien tapauksessa ja millaisia kehittämistoimia hankkeen aikana on tarpeen tehdä, jotta hallintasuunnitelmat saadaan laadittua.
Helmikuussa 2024 käynnistyneen yhteistyöhankkeen nimi on Kaupunkivesien Riskit Kuntoon (Kaverit). Hankkeen kokonaisbudjetti on 230 750 euroa, josta Ympäristöministeriö hallinnoima Vesiensuojelun tehostamisohjelma osuus on 184 600 euroa. Hanketta koordinoi Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry. Hankkeen päivittyvät kotisivut löydät osoitteesta www.järves.fi/kaverit ja lisätietoa rahoituksesta osoitteesta www.ym.fi/vedenvuoro.
Lisätietoja hankkeesta antavat:
Rauno Leván, sihteeri, Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry., p. 040 6325 006, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kari Santikko, tekninen johtaja, Parkanon kaupunki, p. 044 7865 601, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Stefan Hirvelä, yhdyskuntatekniikan päällikkö, Virtain kaupunki, p. 050 462 1646, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Marjo Mäkipelto, yhdyskuntatekniikan insinööri, Ähtärin kaupunki, p. 040 161 6690, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kaupunki vuokraa ylläpitämiensä venepaikka-alueiden venepaikat. Venepaikan edellisenä vuonna vuokranneilla on mahdollisuus lunastaa sama venepaikka 30.4. mennessä.
Muutoin venepaikat tarjotaan vuokrattavaksi 2.5. alkaen.
Venepaikan varanneille lähetetään postitse lasku venepaikasta ja uusi venepaikkamerkki kuluvalle vuodelle. Venepaikat/merkit tarkistetaan vuosittain kesällä, jotta vältyttäisiin väärinkäytöksiltä.
Voimassa olevat venepaikkojen hinnat (sis. alv.):
Venepaikkavarauksia ottaa vastaan ja lisätietoja kertoo:
puistotyön vastaava Tellervo Kari-Pihala
puh. 0400 806 193
sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
HUOM! Myös puistoalueilla olevilta veneiltä vaaditaan venepaikkamaksu ja tarkistetaan venepaikkamerkit!
Päivitetty toukokuussa 2023
Ähtärin kaupungin infrapalvelut vastaa puisto- ja viheralueiden sekä kaupungin omien kiinteistöjen pihojen rakentamisesta ja hoidosta sekä tienvarsien ja muiden yleisten alueiden siisteydestä.
Puistopinta-alaa kaupungilla on noin 24 ha, leikkipaikkoja 9 kappaletta ja hoidettavia kiinteistöjen pihoja noin 40 kappaletta.
Infrapalvelut huolehtii metsistä ja puistometsistä. Niiden hakkuu ja hoitotoimenpiteet tekee suurelta osin Metsänhoitoyhdistys Suomenselkä, jonka kanssa kaupungilla on metsänhoitosopimus. Kaupungin metsäpinta-ala on noin 560 ha, joista noin viidennes puistometsiä.
Laskutustyönä suoritetaan myös julkisyhteisöjen viher- ja virkistysalueiden hoitotöitä.
Ähtärin alueella on runsaasti viihtyisiä uimapaikkoja, jotka ovat vapaasti kuntalaisten, kesäasukkaiden ja matkailijoiden käytössä. Uimarannoilla ja uimapaikoilla leiriytyminen on kielletty.
Ähtärin kaupungin viralliset uimarannat:
Näiden lisäksi Ähtärissä on useita uimapaikkoja, joiden varustelutaso on alhaisempi:
Päivitetty toukokuussa 2023
Ähtärin torin sijaitsee Ostolantie varrella keskellä keskustaa. Torin näyttävin ilmestys on sen esiintymislavana toimiva Kultainen kori.
Kultainen kori on Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa yhteistyössä toteutetun Ähtärin torin esiintymislavan ideakilpailun voittaja. kultaisen korin on suunnitellut Pyry Kuismin, Kristian Paavilainen ja Johan Jäsperlä Oulun yliopistosta.
Torialue on varattavissa torimyyntiin ja muihin tilaisuuksiin. Kultaisen korin voi varata myöskin esiintymislavaksi.
Päivitetty toukokuussa 2023