Ajankohtaista

Karhulan muraali

Valtakunnallinen ympäristötaidekilpailu koululuokille, ”Karhulan muraali”, on julkistettu. Kilpailun tarkoituksena on tuottaa ympäristötaideteos, jonka ylöjärveläinen ammattitaiteilija Juha-Pekka Köykkä toteuttaa Ähtäri Zoon karhulan takaseinään. Valmis työ tulee olemaan leveydeltään 10 m ja korkeudeltaan 5 m. Kilpailun teema on ”Yhteinen luontomme”.


”Karhulan muraali” -ympäristötaidekilpailun avulla halutaan paitsi elävöittää karhulaa, myös nostaa koululaisten ääni kuuluville. Ähtärin Zoon yhteistyökumppaneina kilpailun järjestäjinä ovat Ähtärin kaupunki, Etelä-Pohjanmaan liitto ja Nelimarkka -museo, Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo. Kilpailutöissä toivotaan nostettavan esille niitä asioita, jotka koululaisten mielestä Suomen luonnossa ovat erityisesti suojelemisen arvoisia. -Työn aihe voi olla esimerkiksi maisema, metsä, järvi, eläimet, luonnonilmiöt, kasvit, vuodenajat, jne. Inspiraatiota voi hakea lähiluonnosta tai vaikkapa kesälomamatkan muistoista, kannustaa Ähtäri Zoon ympäristökasvattaja Sanna Palvanen.


Kilpailuaika on 8.1.-12.4. Yksi koululuokka voi lähettää kilpailuun yhden teoksen. Hakemuksen lähettää luokan opettaja tai luokanvalvoja. Kilpailun raati koostuu järjestävän tahon edustajista. Raati valitsee määräaikaan mennessä saapuneiden töiden joukosta kolme parasta. Lopullinen voittaja valitaan yleisöäänestyksessä huhti-toukokuussa ja julkaistaan 6. toukokuuta. Kilpailun pääpalkinnon arvo on 1740 € (rahapalkinto 300 € ja 40 kpl Ähtäri Zoon pääsylippuja). Lisäksi kaksi ansioitunutta suunnitelmaa palkitaan 100 € rahapalkinnolla ja kunniamaininnalla.

Tutustu tarkempiin kilpailutietoihin

 

 

Jarmo Pienimäki

Uudenvuoden tervehdystä kirjoittaessani eletään joulun aatonaattoa. Riemukseni voin todeta, että Ähtärissä koetaan lämpöasteista huolimatta jälleen valkoinen joulu. Tämä ei valitettavasti ole nykyisin itsestään selvyys. Sen sijaan sitä en vielä tiedä, vaikka eletään vuoden 2019 viimeisiä päiviä, onko kaupungin tulos päättyneen vuoden osalta plusmerkkinen vai tehdäänkö kolmen tuloksellisesti upean vuoden (yhteensä n. 6 miljoonaa euroa ylijäämää) jälkeen miinusmerkkinen tulos. Miinuksen takana ovat verojärjestelmämuutokset ja sitä myöden verohallinnon totaalinen epäonnistuminen veroennusteissa talousarviota 2019 laadittaessa. Ähtärin osalta ennusteen heitto 1,2 miljoonaa euroa. Peli ei ole kuitenkaan menetetty, sillä tuloksen etumerkin ratkaisee se, onko uudenvuoden aattona saatu Kuusiolinna Terveys Oy:n osakkeiden myyntipäätös lainvoimaiseksi ja sitä myöden nimet 5,2 miljoonan euron kauppakirjoihin. Mikä plusluku tilinpäätöksessä tulee olemaan, ratkeaa lopulta käytöstä poistettujen koulujen alaskirjausten arvon myötä.

Uutta alkanutta vuotta voidaan perustellusti kutsua suurten suunnitelmien vuodeksi, sillä valtuuston päätöksen mukaisesti uusien vuosiluokkien 1 - 6 sekä 7 - 9 ja lukion koulutilojen suunnitteluun on käytettävissä yhteensä 150 000 euroa. Suunnittelun myötä ratkeaa myös se, sijaitsevatko uudet uljaat koulumme kokonaisuudessaan kaupunkimme keskustaajamassa, vai Sedun kanssa toteutettavan toisen asteen kampuksen osalta Tuomarniemellä. Sen sijaan nähtäväksi jää, saako uusi uimahalli toimenpiteitä osaksensa.

Ähtärin 2000 -luvulla toteutuneet raskaasti tappiolliset vuodet vaativat edelleen käyttötalouden osalta toimenpiteitä osaksensa ollaksemme tuloskuntoisia ja itsenäisiä myös tulevina vuosina. Toimet tulevat koskemaan kuluvan vuoden aikana myös tärkeintä voimavaraamme, eli henkilöstöämme.

Poimintoina alkavan vuoden osalta haluan nostaa esille Pirkanpohjan taidekeskuksessa 6.6.–30.8.2020 nykytaidetta kokoavan näyttelyn ”15 tekijää”, jonka kuratoi ähtäriläislähtöinen taiteilija Jarkko Rantanen. Lisäksi torin Kultainen kori -esiintymislavan yhteisöllinen toimeenpano teemalla ’kaupunki luo perustan ja yritykset, yhteisöt sekä asukkaat rakenteet’, on esiin noston arvoinen.

Elinvoimapuolelta mainittavia aihioita ovat muun muassa matkailualueen sydämessä Hankaveden rantaan yksityisin voimin nousevan saunamaailma & vesiurheilukeskuksen avajaiset juhannuksen tienoilla. Myös kaupunkimarkkinointi, senioripuiston rakentamisen loppuun saattaminen sekä Arpaisten reittiin kohdistuvat toimenpiteet luovat elinvoimaa upeaan kotikaupunkiimme.

Kaikkea hyvää vuodelle 2020!

Uudenvuoden terveisin,

Jarmo Pienimäki

Ähtärin kaupunginjohtaja

Ähtärin kaupunki tarjoaa yli 75-vuotiaille kuntalaisille liukuesteet kenkiin. Liukuesteet ovat haettavissa Ähtärin Ikätorilta, Sairaalantie 4 (Ähtärin sairaalan 1. kerros) tiistaina 7.1.2020 klo 9 -12. Liukuesteet valitaan kengän koon mukaan.

Turvallista matkaa!

Seinäjoki–Alavus–Ähtäri-välin junavuorot lisääntyvät merkittävästi joulukuun 15. päivästä alkaen. Vuorotarjontaa on kehitetty palvelemaan muun muassa työmatka- ja matkailuliikennettä aikataulurakennetta muuttamalla ja kahdella uudella junavuorolla arkiaamuina sekä viikonlopun lisävuoroilla.

Yhteysvälin junat on nimetty Pandalinoiksi. Pandalino-nimen käyttäminen lisää yhteysvälin raideliikenteen tunnettavuutta ja tuo esille alueen matkailukohteiden hyvää saavutettavuutta raiteilla.

– Uuden aikataulukauden myötä erityisesti opiskelijat, työmatkapendelöijät ja matkailijat saavat paremmin tarpeitansa vastaavat junayhteydet käyttöönsä. Toivon, että nämä huomattavat parannukset aikatauluissa näkyvät myös tämän yhteysvälin matkustajamäärien kasvussa, sanoo Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Alavuden vs. kaupunginjohtaja Liisa Heinämäen mukaan uusi ostosopimus parantaa alueen raideliikenteen mahdollisuuksia.

– Vuorotarjonta parantaa ostos- ja matkailupalveluihin liittyvää asiointia alueella. Suorat yhteydet kauppakylän kulmalle mahdollistavat autottoman asioinnin monelta suunnalta. Myös työmatka- ja opiskelijaliikenteen lisääntyminen on tärkeää alueelle, Heinämäki toteaa.

 

Lue tiedote kokonaisuudessaan Etelä-Pohjanmaan liiton sivuilta

Tutustu Pandalinon aikatauluihin

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt 10.12.2019 kolme yksityishenkilön tekemää valitusta, jotka koskevat Ähtärin kaupunginvaltuuston vuonna 2018 tekemiä päätöksiä ja niiden täytäntöönpanoa. Päätökset koskevat Ähtärin kaupungin myöntämää rahoitusta Hotelli Mesikämmen Oy:lle ja Snowpanda Resort Ähtäri Zoo Oy:lle sekä keilahallin suunnittelua ja rakentamista.

Päätöksissä todetaan muun muassa, että kun otetaan huomioon matkailun, eläinpuiston ja siihen liittyvän muun yritystoiminnan huomattava merkitys, on Ähtärin tytäryhtiöiden pääoman vahvistamiselle olemassa hyväksyttävä peruste eikä kaupunginvaltuusto ole ylittänyt toimivaltaansa, vaan on käyttänyt harkintavaltaansa lain mukaisesti.

- Olen Vaasan hallinto-oikeuden päätöksiin tyytyväinen. Kuntalain mukaan kunnan tehtävä on edistää asukkaiden hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa ja tällä tavoin on Ähtärissä näidenkin päätösten osalta toimittu, kommentoi asiaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

IMG 0228

Harri Ahonen on suunnitellut vaelluksia itselleen ja tuttavilleen ja käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli kymmenen vuoden ajan, iltapäiväretkistä kolmen viikon mittaisiin vaelluksiin. Hän on asunut Norjassa usean vuoden ajan ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin.

Harri Ahoselta on ilmestynyt Tammen kustantamana useita tietoteoksia, mm. Pohjois-Norjan rannikkoreitit, Pyhän Olavin retkeilyreitit ja Keski Skandinavian vaellusreitit.

Tilaisuus järjestetään Pirkanlinnan auditoriossa tiistaina 14.1.2020 klo 18. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kirjailijavierailun Facebook-tapahtumasivulle pääset klikkaamalla tästä.

Kuva: Kustannus Tammi.

Syyskuun puolivälissä THL:n julkaiseman kouluterveyskyselyn mukaan ähtäriläisnuorilla on moni asia elämässään hyvin, mutta esim. päihteiden käyttö kaveri- tai perhepiirissä askarruttaa. Ähtärin kaupunki päätti tarttua asiaan tuoreeltaan: virkamiesjohto, yhteiskoulun rehtori sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset vastasivat 4.12. yläasteikäisten laatimaan manifestiin Tullaan nähdyksi -tilaisuudessa liikuntahallilla.

Manifesti syntyi marraskuun aikana tapaamisissa, joissa yläasteikäiset pohtivat kouluterveyskyselyn tuloksia moniammatillisen ryhmän luotsaamina. Tuloksena syntyi 14-kohtainen julkilausuma, jossa tärkeimmiksi nousivat avun saaminen pahaan oloon/ahdistukseen sekä koti- tai kaveripiirissä tapahtuva päihteiden käyttö.

Julkilausumaan oli vastaamassa kaupungin johtoryhmä kokonaisuudessaan, rehtori ja opettajia yhteiskoululta sekä sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita. Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki totesi avatessaan tilaisuutta, että nuorten huutoon halutaan vastata ja ongelmat otetaan tosissaan: - On tärkeää, että te nuoret voitte hyvin. Se, että tässä tilaisuudessa on kaupungin koko johtoryhmä ja avainhenkilöt myös muista organisaatioista on osoitus, että nuorten hyvinvointia halutaan edistää ja ongelmiin tartutaan. Te tulette nähdyksi, hän puhutteli nuoria.

”Moni nuori ei tietäisi kelle kertoa jos perheessä olisi ongelmia esim. päihteiden liikakäyttöä tai väkivaltaa.” on suora lainaus manifestista. Muun muassa tähän kohtaan asiantuntijat olivat jo miettineet konkreettisia parannuksia, kuinka nuoret helpommin löytävät oikeat henkilöt ja kontaktit esimerkiksi koulun ilmoitustauluilta tai netistä. Sosiaalipalvelujohtaja Maarit Lehtonen Kuusiolinna Terveydestä painotti omassa puheenvuorossaan, että kaikki keskustelut asiantuntijoiden kanssa ovat ehdottoman luottamuksellisia ja ongelmista kannattaa tulla puhumaan.

Tapahtumassa kävi myös selväksi, että vaikka ongelmia on, myös ilonaiheita löytyy: erittäin tyytyväisten nuorten osuus edelliseen kouluterveyskyselyyn verrattuna on lisääntynyt ja nuoret arvostavat oman kaupunkinsa vapaa-ajan aktiviteetteja. Näistä palveluista halutaan Ähtärissä pitää kiinni myös jatkossa. Koululaiset ja opiskelijat pääsevät myös vaikuttamaan tulevien koulujen suunnitteluun, mitä pidettiin tärkeänä.

Tilaisuuden päätteeksi Tullaan nähdyksi -tapahtuma sai konkreettisen symbolin, kun rehtori Markku Juhola esitteli yhteiskoululaisille jaettavaa panda-aiheista heijastinta. Heijastimet jaetaan myös muille luokka-asteille ja varhaiskasvatukseen vielä ennen joululomia.

Lisätietoja:

Sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho, Ähtärin kaupunki, puh. 040 572 6279, sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Sosiaalipalvelujohtaja Maarit Lehtonen, Kuusiolinna Terveys, puh. 040 505 7801, sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Liite:                 

koululaisten julkilausuma

linkki kouluterveyskyselyyn: https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/tutkimustuloksia

 • Ähtärin kaupungin tarkka taloudenpito jatkuu myös ensi vuonna. Vuoden 2020 tulostavoite 50 000 euroa ylijäämäinen.

Kaupunginvaltuuston vuonna 2016 päättämän tervehdyttämisohjelman mukaan silloinen noin kuuden miljoonan alijäämä tulee olla katettuna vuoden 2022 loppuun mennessä. Tilikausien 2016 – 2018 budjetoitua paremmat tilinpäätöstulokset kirivät alijäämää kiinni suunniteltua ripeämmin, mutta kuluva vuosi jää arviolta noin 1 miljoona euroa alijäämäiseksi ja kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa budjetoidusta. Keskeisin syy tähän ovat n. 1,2 miljoonaa euroa ennakoitua alhaisemmiksi jäävät verotulot. Kuusiolinna Terveyden osakkeiden myynnin toimeenpano kuluvana vuonna kääntää kuitenkin tuloksen selkeästi plusmerkkiseksi.

Avainlukuja 2020

Ähtärin kaupungin verotulojen on arvioitu ensi vuonna olevan noin 21 miljoonaa euroa. Valtionosuuksien arvioidaan nousevan runsaalla 300 000 eurolla 18,4 miljoonaan euroon.

Suunnitellut investoinnit vuodelle 2020 ovat runsaat 3,7 miljoonaa euroa. Uuden uimahallin rakentaminen on suurin yksittäinen kohde 1,5 miljoonalla eurolla. Kaupungin lainamäärä kasvaa ensi vuoden aikana noin kahdella miljoonalla eurolla kaikkiaan n. 24,6 miljoonaan euroon, mikä on 4 412 euroa asukasta kohti.

Poistojen jälkeen ensi vuoden ylijäämän arvioidaan olevan 50 000 euroa. Tuloveroprosentti säilyy nykyisessä 22 prosentissa.

Lue talousarviotiedote kokonaisuudessaan.

Ähtärin kaupunginhallitus päätti 2.12.2019 pidetyssä kokouksessaan esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2020 talousarvioon varataan 150 000 euroa suunnittelurahaa uusien koulujen rakentamiseen. Tavoitteena on rakentaa uudet tilat jokaiselle kouluasteelle siten, että ne olisivat valmiina otettavaksi käyttöön 1.8.2023 alkavalle lukuvuodelle.

Suunnitelmat koskevat uutta koulua vuosiluokille 1 – 6 (Otsonkoulu) ja uutta koulua vuosiluokille 7 – 9 (yhteiskoulu). Lisäksi suunnitellaan ja toteutetaan uusi toisen asteen kampus yhteistyössä Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun kanssa. Rakentamisen ajan vuosiluokat 1 – 6 sekä lukio toimisivat nykyisisissä väistötiloissaan ja vuosiluokat 7 – 9 remontoiduissa yhteiskoulun tiloissa.

- Koulutus ja sen kehittäminen on kunnille tärkeä vetovoimatekijä. Meidät tunnetaan jo korkeatasoisesta lukio-opetuksesta sekä kansainvälisestikin kiinnostavasta metsäalan opetuksesta. Panostamme myös jatkossa koulutukseen ja haluamme tarjota koululaisille ja opiskelijoille tarkoituksenmukaiset tilat, jotka tukevat oppimista, toteaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

Eri malleja koulurakentamiseen on Ähtärissä kartoitettu perusteellisesti. On pohdittu, rakennetaanko kokonaan uutta vai peruskorjataanko pitkäaikaisista väistötiloista pysyvät koulutilat. Lisäksi on keskusteltu tilojen sijoittamisesta: rakennetaanko yksi yhteinen kampusalue kaikille kouluasteille vai eriytetäänkö ne toisistaan. Myös rahoituksen osalta on tutkittu eri malleja. Kyseessä on miljoonahanke, jonka rahoittaminen vaatii huolellista suunnittelua ja kestäviä ratkaisuja. Keskusteluiden ja neuvotteluiden lopputulema on, että yhteisenä tahtotilana on rakentaa kokonaan uudet tilat jokaiselle kouluasteelle.

Sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho sanoo, että vaikka Ähtärin väestöennuste on tällä hetkellä lievästi laskeva, voi kaupunki uusien kouluhankkeiden myötä profiloitua entistä voimakkaammin laadukkaana koulu- ja opiskelukaupunkina:
- Tänä vuonna olimme Etelä-Pohjanmaan ykköslukio kansallisessa lukiovertailussa ja menestystä on tullut myös aikaisempina vuosina. Tämä lisää varmasti Ähtärin lukion houkuttavuutta, samoin kuin uudet ja ajanmukaiset tilat, jotka saamme käyttöön lukuvuoden 2023 alkuun. Lisäksi on monia muita mahdollisuuksia saada uusia opiskelijaryhmiä; voimme tarjota uusia ja monipuolisia opintosisältöjä ja rekrytoida opiskelijoita yli maakuntarajojen.

Lisätietoja:     

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki, puh. 040 652 8881, sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho, puh. 040 572 6279, sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Kuva 1 Rehtori Mr Ma Changjun ja Eija Kuoppa aho

Dujiangyan Beijie Experimental Foreign Language School -koulun rehtori Mr. Ma Changjun ja Ähtärin kaupungin sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho aiesopimusten allekirjoitustilaisuudessa 27.10.

Ähtärin ja kiinalaisen ystävyyskaupungin Dujiangyanin välillä solmittiin 27.10.2019 kaksi aiesopimusta, joiden tavoitteena on edistää kaupunkien välistä koulutus- ja kulttuurivaihtoa. Toinen sopimus solmittiin Otsonkoulun ja Dujiangyan Beijie Experimental Foreign Language School -koulun välillä ja toinen sopimus Ähtärin varhaiskasvatuksen kanssa.

Ähtärin kaupungin osalta sopimusneuvotteluja käytiin sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-ahon johdolla. Neuvotteluihin osallistuivat myös Otsonkoulun rehtori Marika Pienimäki sekä varahaiskasvatuspäällikkö Sirpa Mannismäki.

Kuoppa-aho toteaa, että aiesopimukset tarjoavat mahdollisuuksia monipuoliseen yhteistyöhön ja kansainvälisyyskasvatukseen ihan ruohonjuuritasolla:
– Yhteistyö voi käytännön tasolla merkitä vaikkapa sitä, ähtäriläiset ja kiinalaiset koululaiset tutustuvat toisiinsa ja toteuttavat opintoihin liittyviä yhteisiä oppimisprojekteja nettiyhteyden välityksellä. Kuoppa-aho kertoo. – Myös esimerkiksi kalligrafia on Kiinassa erittäin arvostettu taidemuoto. Olisi hienoa, jos meidän koululaisemme pääsisivät kokeilemaan kalligrafiaa ammattilaisten opastuksella.

Kiinalaisdelegaatio tutustui matkansa aikana suomalaiseen koulujärjestelmään ja Ähtärin tarjoamiin mahdollisuuksiin mm. leirikouluyhteistyön osalta. Kiinnostusta herätti myös suomalaiskouluissa käytössä oleva ilmiöoppiminen, jossa ilmiöitä ja asioita tarkastellaan useamman eri oppiaineen näkökulmista. – Suomalainen koulujärjestelmä on korkeatasoinen ja pärjää kansainvälisissä vertailuissa erinomaisesti. Meiltä löytyy paljon elementtejä, jotka kiinnostavat ulkomaisia yhteistyökumppaneita ja jotka jo sellaisenaan voisivat olla menestyviä vientituotteita, Kuoppa-aho sanoo.

Lisätietoja:   

Eija Kuoppa-aho, sivistystoimenjohtaja, Ähtärin kaupunki, puh. 040 572 6279, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kultainen kori digitaululle
 
Ensi kesänä Ähtärin torille nousee uusi esiintymislava Kultainen kori, joka valitiin korkeakouluopiskelijoille suunnatussa ideointi- ja suunnittelukilpailussa. Voitokas suunnittelijaryhmä, Johan Jäsperlä, Pyry Kuismin ja Kristian Paavilainen opiskelevat Oulun yliopiston teknisessä tiedekunnassa.
Kultainen kori ammentaa tarinansa ja siten myös muotokielensä muinaisesta suomalaisesta mytologiaperinteestä: Kalevalassa karhun kerrotaan syntyneen taivaassa, josta se on laskettu alas maahan kultaisessa korissa. Kultainen kori muistuttaakin muodoltaan karhun pesää. Kultaisen korin kytkös Ähtäriin eläinpuistoon ja siten koko kaupungin brändiin on ilmeinen.
Tavoitteena on, että Kultainen kori toteutetaan yhteisöllisenä projektina siten, että Ähtärin kaupunki tekee perustustyöt torilla ja osallistuu myös muutoin esiintymislavan toteuttamiskustannuksiin ja halukkaat yritysyhteistyökumppanit mahdollistavat tse lavan rakentamisen. Kaupunki luo siis pohjan, mutta yritykset ja yhteisöt luovat rakenteet! Pääsponsorina Kultaisessa korissa on Oma Säästöpankki Ähtäri
Kultaisessa korissa voidaan toteuttaa monenlaista yhteisöllistä, maksutonta ja matalan kynnyksen toimintaa, kuten konsertteja, keikkoja, teatteria, performansseja. Tavoitteena on, että Kultainen kori valmistuu kesän 2020 aikana.

Tutustu Kultaisen korin suunnitelmiin ja tule mukaan rakentamaan yhteistä, matalan kynnyksen kohtauspaikkaa ähtäriläisille!

 

Markus Sulkava moduulirakennus ulkoa

Kiinteistö Oy Ouluveden toimitusjohtaja Markus Sulkava vastavalmistuneen yhteiskoulun lisärakennuksen portailla.

Ähtärin yhteiskoulu sai viime viikolla (vko 39) käyttöönsä uusia opetustiloja, kun yläasteen pihapiiriin noussut lisärakennus otettiin opetuskäyttöön. Uusi rakennus käsittää kaikkiaan kolme nykyaikaista luokkahuonetta ja sen kokonaispinta-ala on 167,7 m2.

Hankkeen toteuttamisesta vastasi Kiinteistö Oy Ouluvesi, suunnittelusta ja rakentamisesta ähtäriläinen Rakennus Tikkamäki Oy. Myös sähkö- ja kunnallistekniikkaan liittyvät työt toteutettiin paikallisten yritysten voimin.

Uudisrakennuksessa on kolme luokkatilaa (62,4 m2, 42,8 m2 ja 62,4 m2), joista kaksi soveltuu kaikkien aineiden opetukseen ja yksi luokka on tarkoitettu erityisesti kuvaamataidon opetukseen. Tilat ovat valoisat, avarat ja varustettu uudella tekniikalla.

Lisärakennus toteutettiin laadukkaasti ja ripeällä aikataululla. Sopimus rakentamisesta solmittiin kesäkuun puolivälin tienoilla ja varsinaisiin rakennustöihin kului kaikkiaan 55 päivää. Rakennusprojektin kustannusarvio alittui yli kymmenellä prosentilla.

– Uskon, että nyt koululaiset saivat käyttöönsä parhaat väistötilat, mitä rahalla saa, toteaa Kiinteistö Oy Ouluveden toimitusjohtaja Markus Sulkava. – Tilat ovat monikäyttöiset ja soveltuvat opetuksen lisäksi esim. kerhotoimintaan tai kansalaisopiston käyttöön. Jopa tilojen jatkokäyttöä on mietitty: vuokra-ajan jälkeen moduulirakennus on siirrettävissä muualle ja sen käyttöikä voi jatkua vaikka toimistona, loma-asuntona tai urheilukentän pukuhuoneina.

Ähtärin kaupungin hallintojohtaja ja Kiinteistö Oy Ouluveden hallituksen puheenjohtaja Seppo Karjala on yhtä lailla tyytyväinen rakennushankeen toteutukseen:
- Yhteistyö paikallisten osapuolten välillä sujui kitkattomasti ja moduulirakenteinen lisärakennus palvelee käyttötarkoitustaan hyvin, hän sanoo.

Yhteiskoulun ja lukion rehtori Markku Juhola on iloinen, että kaivatut lisätilat saatiin käyttöön, vaikka syksyn ylioppilaskirjoitusten vuoksi ei vielä ole uusia tiloja ehtinyt opetuskäytössä testatakaan. – Tärkeintähän tässä on koululaisten mielipide ja uskon, että he ovat tiloihin varsin tyytyväisiä, hän toteaa.

Lisätietoja:

Markus Sulkava; toimitusjohtaja Kiinteistö Oy Ouluvesi, puh. 040 648 5878

Seppo Karjala; hallituksen puheenjohtaja Kiinteistö Oy Ouluvesi, hallintojohtaja Ähtärin kaupunki, puh. 040 574 8121

Ähtärin ja Soinin yhteinen matkailuilta ja Geopark-hankkeen esittely ke 2.10. siirtyy ensi vuoden alkupuolelle. Ilmoitamme uudesta ajankohdasta mm. Ähtärin kaupungin verkkosivuilla.

Kuudestaan ry on myöntänyt hankerahoituksen Ähtäri Matkailu Oy:lle ÄHTÄRI BOOST - venäläinen Uusi Vuosi, matkailun markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun, tarjonnan ja yhteistyön toimintamallin kehitykseen Ähtärissä.
 
Ähtärin Matkailu Oy yhdessä ähtäriläisten matkailuyrittäjien kanssa on päättänyt elvyttää Venäjälle suunnattua markkinointia käynnistämällä ja pilotoimalla matkailun tuotekehitystä ja markkinointia yhteistyöhankkeen avulla. Hankkeesta tehdään pilottiluonteisesti toimenpiteitä, jotka jatkossa olisi mahdollista toteuttaa myös muihin valittuihin kohdemaihin. Yhteistyötoimenpiteellä yritysryhmän markkinointitoimenpiteitä suunnitellaan ja toteutetaan pääasiassa digitaalisesti mm somemarkkinointina.
 
Hankkeen päätavoitteena on hankkia ja tuottaa alueen pienille yrityksille uutta tietoa ja taitoa tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä sekä markkinoinnissa.  Merkittävä tavoite on kasvattaa alueen ympärivuotista matkailua, kasvattaa kävijämääriä ja saadaan aikaan toimiva tuotekokonaisuus. Hankkeessa kiinnitetään huomiota myös asiakaspalveluun ja matkailijakokemukseen. 
 
Ähtärissä toteutettiin vuosina 2010 - 2013 menestyksekäs venäläisiin matkailijoihin kohdennettu markkinointikampanja. Kolmena vuodenvaihteen sesonkina, jotka olivat kukin kestoltaan vajaa kolme viikkoa, saatiin Ähtäriin noin tuhat venäläistä matkailijaa. Vuonna 2014 Venäjän sisäinen tilanne romahdutti venäläisten matkailuinnostuksen koko Suomessa muutamiksi vuosiksi. Nyt tilanne on elpynyt ja naapurimaan vierailijat suunnistavat jälleen ulkomaille. Visit Finlandin tutkimusten mukaan venäläiset ovat maamme suurin yksittäinen matkailijaryhmä. He matkustavat Suomeen ympärivuotisesti ja kuluttavat eniten rahaa. Venäläinen matkailija etsii lomallaan monipuolista tekemistä ja sellaisia elämyksiä, joista voi kertoa loman jälkeen tuttavapiirissä. 
Aiemmat kokemukset osoittivat, että Ähtäriin saapuneet venälisturistit käyttivät laajasti myös Ähtärin ulkopuolisia palveluja, kuten majoitusta, käynti- ja ostoskohteita. 
 
Hanke konkretisoituu yhteisellä verkkosivustolla ja verkkokaupalla, jota kautta matkailija voi hahmottaa alueen palvelukokonaisuuden. Verkkokaupan kautta asiakas voi itse vaikuttaa lomaohjelman sisältöön ja samalla hallita lomabudjettiaan. Sivustolle tulee myös ohjeet kuinka Ähtäriin tullaan, etäisyydet, junayhteydet, auton vuokraus jne.
 
Kuudestaan ry:n hallituksen päätöksen perusteluissa todettiin, että hanke soveltuu Kuudestaan strategian kohtaan ”Kehittyvät elinkeinot ja yrittäjyys”. Hanke tukee alueen matkailuyrittäjyyttä ja yritysyhteistyötä. Hankkeen toimenpiteisiin voivat kaikki alueen yrittäjät osallistua. Hankkeella uskotaan olevan vaikutuksia matkailijamäärien kasvuun ja hankkeella tuotettavaa markkinointimallia on helppo muokata sopivaksi myös muiden maiden, kuin Venäjän markkinointiin.   Hankkeen Leader-rahoitus on 80 %, loppurahoitukseen osallistuvat alueen matkailuyrittäjät.
 
Ähtärin Matkailu Oy aloitti hankkeen omalla riskillä 1.9.2019 ja palkkasi hankevetäjäksi Irma Kuoppalan. Hankkeessa on jo ehditty pitää työpajoja, suunnittelupalavereita ja toteuttaa verkkosivustoa/verkkokauppaa. Alueella on vieraillut myös venäjänkielinen somettaja, joka on tutustunut palvelutarjontaan. Verkkosivustoon voi tutustua osoitteessa www.visitahtari.ru 
 
 
Lisätietoja:
 
Irma Kuoppala
hankevetäjä
Ähtärin elinvoima- ja matkailukeskus Porstua
puh.  040 662 4661
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
 

Wedding Day tapahtuma

Ähtärin matkailualueen kappeli valjastetaan helatorstaina 21.5.2020 klo 12.00-18.00 palvelemaan avioliiton satamaan haaveilevia pareja. Ähtärin seurakunta varautuu vihkimään 13 paria päivän aikana erityisesti Ähtäristä, mutta myös muista eteläpohjalaiskunnista. Kahden papin ja yhden kanttorin voimin on tarkoitus vihkiä pareja nonstoppina puolen tunnin välein Hankaveden rannalla sijaitsevassa hirsikappelissa hotelli Mesikämmenen läheisyydessä.

Häätapahtuman ideoinut yrityskoordinaattori Varpu Sankelo Ähtärin elinvoima- ja matkailukeskus Porstuasta toteaa ajatuksen lähteneen siitä, että moni häitä suunnitteleva pari ei halua suuria juhlia vaan pikemminkin pienimuotoisen kauniin tilaisuuden, jossa sinetöidä yhteinen liitto. - Vihille karkaaminen ihan kahdestaan on tämän tapahtuman lähtöidea, toteaa Sankelo.

Vaikka karkaaminen vihille kuulostaa spontaanilta toiminnalta, tulee vihittävien parien hakea omasta seurakunnastaan esteettömyystodistukset, jotka tarkastetaan paikan päällä ennen vihkimistä. - Samalla jokainen ottaa mukaansa oman kotiseurakuntansa vihittäville pareille lahjoittaman vihkiraamatun, joka tilaisuudessa sitten annetaan hääparille, muistuttaa Ähtärin seurakunnan kirkkoherra Kalle Peltokangas. Tilaisuudessa pareja vihkii Peltokankaan lisäksi kappalainen Paula Soininen ja musiikista vastaa kanttori Lasse Kataja. Kirkollinen vihkiminen on mahdollista, mikäli vihittävät ovat rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä tai mikäli toinen kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan esim. ortodoksiseen tai katoliseen kirkkoon. Peltokangas toteaa, että kirkkoon voi myös liittyä ennen vihkimistä liitykirkkoon.fi -sivuston kautta.

Ähtärin seurakunta luo tapahtumalle asianmukaiset puitteet alttarin koristelusta, morsiuskimpusta ja hääparien valitsemasta häämarssista alkaen, joten parien ei tarvitse muuta kuin tulla paikalle ajoissa. Tilaisuus on kaikille pareille maksuton. - Mikäli hääpari haluaa juhlistaa tapahtumaa laajemmin, ovat matkailualueen yritykset valmiita tarjoamaan palveluitaan hääparille tai suuremmalle vierasjoukolle hääateriasta, kahvituksesta tai majoituksesta lähtien, muistuttaa Sankelo ja kertoo olevansa käytettävissä järjestelyjen hoitamisessa.

Ilmoittautuminen tapahtumaan tulee tehdä Ähtärin seurakunnan kirkkoherranvirastoon torstaihin 30.4.2020 mennessä osoitteessa: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirkkoherranvirastoon puh. 06 515 1600, jolloin parit saavat tarkemmat ohjeet vihkimistä varten ja voivat varata vihkimisajan.

Lisätietoja: Yrityskoordinaattori Varpu Sankelo puh. 040 574 8108

Kirkkoherra Kalle Peltokangas puh. 050 579 0007

Ähtärin kaupunki ja Uusyrityskeskus Neuvoa-antava järjestävät

Minustako yrittäjä? -infon

 tiistaina 29.10.2019 klo 17.30 – 20.30

Paikka: Ähtärin kaupungintalo, hallituksen kokoushuone, Ostolantie 17, Ähtäri

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille ja yritystoimintaa suunnitteleville. Tilaisuus on maksuton.

Ohjelma                    klo

17.30         tilaisuuden avaus; Varpu Sankelo, Ähtärin kaupunki

17.45        yrityksen perustamistoimet; Ari Loukasmäki, Uusyrityskeskus Neuvoa-antava

18.10        Leader-yritystuet aloittavalle yrittäjälle; Paula Erkkilä, Leader Kuudestaan ry

18.35        starttiraha aloittaville yrittäjille; Ismo Kuhalampi Etelä-Pohjanmaan TE-toimisto

19.00        tauko

19.15        rahoitus ja tuet -yhteenveto sekä yhtiömuodon valinta, Ari Loukasmäki, Uusyrityskeskus Neuvoa-antava

20.00        sivutoimi- tai kevytyrittäjänä toimiminen, Ari Loukasmäki, Uusyrityskeskus Neuvoa-antava

20.30        tilaisuuden päätös

Ilmoittautumiset viimeistään maanantaina 28.10. nettisivulla www.neuvoa-antava.fi/ajankohtaista.

TERVETULOA !

Tulosta kutsu.

ahtari logo

 

neuvoaantava logo

 

 

Visit Ähtäri syksy 2019 tapahtumat

Tammikuussa 2019 toimintansa aloittanut Ähtärin Matkailu Oy eli Visit Ähtäri aloittaa tulevana syksyn tapahtumien tuottamisen Ähtärissä. Syksyn 2019 aikana järjestettävissä tapahtumissa nähdään ja kuullaan niin musiikkikomediaa, konsertteja aikuisille ja lapsille kuin rautalankatanssitkin. Tapahtumat järjestetään Ähtäri-hallissa ja Hotelli Mesikämmenen iltaravintolassa.

Syksyn 2019 tapahtumasarjan aloittaa lauantaina 21.9. Tauno & Ansa -musiikkikomedia, joka tuo näyttämölle suomalaisten rakastamat SF-elokuvan tähdet, Ansa Ikosen ja Tauno Palon, 1950-luvun Helsinkiin sijoittuvassa komediallisessa näytelmässä. Taunon ja Ansan kulta-ajan tunnetuimmat ja suosituimmat laulut kajahtavat akustisen orkesterin tahdittamina. Pääosia esittävät laulaja Eeva Saarenpää sekä 15-vuotisjuhlavuottaan viettävä tangokuningas Tommi Soidinmäki. Ähtäri-hallissa esitettävän musiikkikomedian on käsikirjoittanut Juse Venäläinen.

Lauantaina 5.10. järjestetään Hotelli Mesikämmenessä rautalankatanssit Free Shaken ja Jarkko Järvenpään tahdittamina. Illan aikana kuullaan niin laulajalegenda Topi Sorsakosken tuotantoa kuin tanssittavaa iskelmää, poppia ja rautalankaa. Tanssit toimivat etkoina Ähtärissä 6.10. järjestettävälle Muista minua -Tangoseniorilaulukilpailun 10-vuotisjuhlakonsertille, jossa lauletaan Topi Sorsakosken tunnetuksi tuomia tangoja ja iskelmiä.

Huippusuosittu Pikku Papun Orkesteri saapuu viihdyttämään lapsiperheitä Ähtäri-halliin syyslomaviikon alkajaisiksi lauantaina 12.10. Iloisessa konsertissa perheen pienimmätkin pääsevät mukaan yksikertaisiin koreografioihin ja leikkeihin. Orkesterin energinen esiintyminen, akustiset soittimet, moniääninen laulu ja eri tyylilajeilla leikittelevät sovitukset ovat sulattaneet niin pienten kuin varttuneempienkin kuulijoiden sydämet. Pikku Papun Orkesteri valittiin marraskuussa 2018 Vuoden yhtyeeksi Jellona Lastenmusiikkigaalassa.

Ähtärissä lapsuutensa viettänyt Jesse Kaikuranta tuo Syksyn värit -kiertueensa perjantaina 8.11. Ähtäri-halliin. Jesse Kaikuranta esittää Vain Elämää -bändistä tutun kitaristi Peter Engbergin säestyksellä laulujaan kitaralle ja laululle sovitettuina versioina. Illan konsertissa kuullaan myös harvinaisia, tarkoin valikoituja lainattuja kappaleita. Luvassa on erittäin tunnelmallinen ja puhutteleva ilta.

Visit Ähtärin syksyn 2019 tapahtumakausi huipentuu torstaina 19.12. Ähtäri-hallissa järjestettävään Syttyy valot tuhannet -joulukonserttiin, jossa kaksi tähtien lailla loistavaa laulajaa Teemu Roivainen ja Diandra tunnelmoivat lämminhenkisessä konsertissa. Konsertissa kuullaan perinteisiä, kaikille rakkaita joululauluja, mutta mukana on myös uudempia lauluja sekä jouluisia musiikkiyllätyksiä ja kauniita duettoja.

Visit Ähtärin tapahtumien liput ovat myynnissä Lippu.fi -palvelussa. Lippuja voi tiedustella erityisesti ryhmämyyntiin liittyen myös Visit Ähtärin toimistosta osoitteessa Ostolantie 6a, Ähtäri.

Lisätietoja

Kati Granroth, tapahtuma- ja kulttuurituottaja, Ähtärin kaupunki ja Ähtärin matkailu Oy 
puh. 040 641 5793, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

 

Havainnekuva saunamaailma vesiurheilukeskus

Ähtäri Resort -alueelle rakentuu vuoden 2020 kesään mennessä alueen matkailupalveluja täydentävä saunamaailma/vesiurheilukeskus. Tavoitteena on luoda korkeatasoinen kokonaisuus, joka tarjoaa matkailijoille monipuolisia aktiviteetteja useammaksikin päiväksi.

Työnimellä saunamaailma/vesiurheilukeskus kulkeva rakennusprojekti on osa Ähtärin Master Plan 2030 -kehittämisohjelmaa, jossa pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti nivoutuvat yhteen Ähtärin matkailun kehityshankkeet. Master Planin puitteissa on toteutunut jo mm. juhannuksena 2019 avautunut keilahalli.

- On ilahduttavaa nähdä, kuinka nopeasti Master Planissa visioitu matkailukeskittymä konkretisoituu. Erityisen iloinen olen siitä, että nyt käynnistyvä rakennushanke toteutuu yrittäjävetoisesti, toteaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki. – Matkailualueen osalta on luvassa myös muita kehityshankkeita, joista kuullaan lähikuukausina, hän lupaa.

Hanketta varten perustetaan uusi yhtiö, jonka osakkaina on useita yrityksiä ja yksityis-henkilöitä. Kokonaisbudjetti projektille on 1,0 miljoonaa euroa, josta ELY-keskuksen investointituen osuus on 20 %. Ähtärin kaupunki vuokraa perustettavalle yritykselle hanketta varten 2 100 m2:n ja 1 100 m2:n laajuiset maa-alueet.

- Tämä projekti tuo tulleessaan kauan kaivatun paikan, jossa asiakkaat pääsevät nauttimaan veden äärelle upean Hankaveden monipuolisista mahdollisuuksista. On hienoa, että on saatu mukaan osakkaiksi näin monta eri vahvuuksia omaavaa tahoa, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kuvailee hanketta vetävä toimitusjohtaja Kari Vainio Naava Resort Oy:stä.

Saunamaailma/vesiurheilukeskus sijaitsee aivan matkailualueen ytimessä kauniin Hankaveden rannalla sekä hotelli Mesikämmenen ja Pandatalon välittömässä läheisyydessä. Se koostuu ravintola-kahvilaterassista, saunaosastosta, turvespasta, vesiurheilukeskuksesta sekä vierasvenesatamasta. Rakennuskokonaisuus avautuu kohti järvenselkää, joten Ähtärin upeasta järviluonnosta voi nauttia lähes jokaisesta tilasta. Rakennuksen kokonaispinta-ala on 310 kem2 ja laajan kattoterassin ala yli 250 m2. Suunnittelusta vastaa palkittu Studio Puisto Arkkitehdit Oy, jonka erikoisosaamista on kestävä ja ekologinen puurakentaminen.

 • Ravintola-kahvilaterassi käsittää 60 asiakaspaikkaa sisällä ja 100 – 150 asiakaspaikkaa ulkona. Laajat terassialueet taipuvat moneen käyttötarkoitukseen vuodenajasta ja kelistä riippuen. Pienestä kaupasta ravintolan yhteydessä voi ostaa valikoituja, yhtiön brändäämiä tuotteita.
 • Saunamaailmaan rakennetaan kaksi saunaa ja ne palvelevat niin matkailijoita, kokousvieraita kuin kertakävijöitäkin. Isompi saunoista on mitoitettu 20 hengelle ja pienempi rantasauna 10 hengelle. Saunojien käyttöön tulee myös palju sekä laituri vilvoittautumista tai auringonottoa varten. Saunojen huippulaadun takaa Authentic Finnish Sauna Experience -laatumerkki, jonka myöntää Sauna from Finland ry.
 • Saunomisen lomassa voi turvespan kahdessa hoitohuoneessa nauttia myös turvehoidoista. Hoidot ovat luonnonmukaisia ja käytettävät tuotteet on valmistettu Ähtärissä.
 • Vesiurheilukeskus tarjoaa monia aktiviteetteja suppailusta kanoottiretkiin. Se toimii myös vesistöön ja lähisaariin suuntautuvien retkien, tapahtuminen ja muiden aktiviteettien ydinpaikkana.
 • Vierasvenesatamassa on 15 – 20 venepaikkaa. Se on pysähdyspaikka järven päiväveneilijöille, mutta tarjoa korkealaatuisia palveluita myös pidempään viipyville.

 

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki
Ähtärin kaupunki, puh. 040 652 8881                                              

 

Toimitusjohtaja Kari Vainio
Naava Resort Oy, puh. 040 560 8455

 
Uusi opistokausi on jälleen alkamassa! Kursseille ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 21.8.2019 klo 18.00 Lakeudenportin kansalaisopiston verkkosivuilla. Voit myös ilmoittautua soittamalla toimistojen numeroihin Alavudelle tai Ähtäriin:
 
Alavuden Kulttuurikeskus
Opistosihteeri Paula Kuhalampi p. 0405711847
Opistosihteeri Sisko Lagerstedt p. 0445501952
 
Ähtärin toimipiste
Yhdyshenkilö Marke Hirvilampi p. 0405696940
 

 ”Suo, guacamole ja Jussi” on karnevalistinen esitystapahtuma, joka kuljettaa katsojia bussilla pitkin Ähtäriä Ylävesien yössä perjantaina 30.8.2019 klo 18. Katsojat saavat tietoonsa vain aloituspaikan: esitys käynnistyy Pub P-51:ssa (Ostolantie 14, Ähtäri).

Tanssia, teatteria ja tiedettä yhdistävä esitys on pöhkön röyhkeä, epäasiallisen ironinen ja ryppyotsaisen rakkaudellinen kuvaus meistä ja niistä, hyvistä ja pahoista. Se luotaa polarisoituvaa aikaamme ja nostaa esiin kysymyksen, mistä meidän vihamme ja pelkomme vierautta kohtaan kumpuaa, ja miksi maassamme vihapuhe lisääntyy ja asenneilmapiiri tuntuu vain kiristyvän.

Esitys pohjaa Alavudelta kotoisin olevan Jani Niemisen Bigini-runoteokseen, joka sisältää muodoltaan niin kalevalamittaa kuin raplyriikoiden kaltaista tykitystä. Esitystaiteen ammattilaisista koostuva työryhmä yhdessä tutkija Karin Creutzin kanssa kutsuu ähtäriläiset näiden tärkeiden kysymysten äärelle.

Iltaesityksen lisäksi teos esitetään päivänäytöksenä lukiolaisille. Torstaina 29.8. klo 18 tutkija Karin Creutz luennoi esityksen teemoista Pirkanlinnan kulttuurikeskuksessa Ähtärissä. Luennon järjestää Lakeudenportin kansalaisopisto. Ylävesien yössä esityksen jälkeen perjantaina järjestetään myös vapaamuotoinen keskustelutilaisuus, jossa yleisön on mahdollista keskustella esityksestä ja sen teemoista tekijöiden kanssa.

TYÖRYHMÄ:

Ohjaaja & esiintyjä: Reetta-Kaisa Iles
Esiintyjät: Jyrki Karttunen ja Hanna Korhonen
Skenografi & esiintyjä: Mirkka Nyrhinen
Tutkija & esiintyjä: Karin Creutz
Säveltäjä & esiintyjä: Taito Hoffrén
Kuvaaja: Teemu Kyytinen
Säveltäjä: Antti Paalanen
Käsikirjoittaja: Jani Nieminen
Tuottaja: Ilona Kyykoski
Osatuottajat: Tanssiteatteri Tsuumi ja Ähtärin kaupungin kulttuuritoimi

 

Lisätietoja: 

Marika Puntala
vapaa-aikatoimenjohtaja                                    
Ähtärin kaupunki                                                   
puh. 040 544 2537
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ilona Kyykoski
tuottaja
Suo, guacamole ja Jussi
puh. 040 706 5431

Reetta-Kaisa Iles
ohjaaja
Suo, guacamole ja Jussi
puh. 040 552 0246

 

               

keilahalli banneri sivuille

Ähtärin UUSI, kauan odotettu keilahalli on avattu!
Keilahallissa on 8 rataa ja lapsikeilaajia varten voidaan nostaa laidat rännien eteen. 

Keilaamaan pääsee joka päivä klo 12-22
Vapaa parkkeeraus

Tervetuloa keilaamaan !

Tutustu lisää >

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 10.06.2019 klo 17.00

Lehto Group Oy varaa rakennustontin Ähtärin kaupungin keskustasta

Lehto Group Oy on ilmoittanut halukkuutensa varata Ähtärin kaupungilta entisen Shell -huoltoaseman ja kodinkoneliikkeen tonttikokonaisuuden. Tontilla on rakennusoikeutta käyttämättä yhteensä n. 4.600 m2 ja kaava sallii rakentaa tontille kaupan suuryksikön ja erilaisia kaupan toimintoja.

Lehto Group Oy varaa tontin hankekehitystä ja myöhempää ostoa sekä rakentamista varten.
Kyseinen tontti tulisi liikerakentamistarkoitukseen eli varaajalla on tarkoitus kiinteistökehityshankkeena toteuttaa rakennushanke, jossa tonteille sijoitettaisiin 4.600 m2 liikerakennus ja alustavan selvityksen mukaan 2-4 eri kaupan ketjua, jotka eivät toimi tällä hetkellä Ähtärissä ja jotka ovat kiinnostuneita toimitiloista.

Uuden liikekiinteistön mahdollinen työllistävä vaikutus olisi 25-40 henkilöä riippuen kiinteistöön sijoittuvien kaupan ketjujen määrästä.

 

Lisätietoja antavat:

Joni Alatyppö
Hankejohtaja / Lehto toimitilat
Lehto Tilat Oy
+358 40 722 9878
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jarmo Pienimäki
kaupunginjohtaja
Ähtärin kaupunki
+358 40 652 8881
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ähtärin Matkailu Oy laajentaa toimintaansa toivottamalla Soinin kunnan tervetulleeksi Visit Ähtäri - sateenvarjon alle. Soinin kunnan jäsenyys mahdollistaa soinilaisille yrityksille yhtäläiset oikeudet ja perusnäkyvyyden ähtäriläisten organisaatioiden kanssa Visit Ähtärin toiminnassa sekä avaa niille ovet syvempään, yrityskohtaiseen yhteistyöhön Ähtärin Matkailu Oy:n kanssa. Soinin jäsenyys rahoitetaan uniikin hankerahoitusmallin kautta, joka mahdollistaa kunnan panostuksen kohdentamisen yhteisesti tärkeälle Arpaisten alueelle.

Lue lisää ....

 

pandalukee2

Ähtärin kaupunginkirjaston satutuokiot pidetään joka kuukauden ensimmäisenä arkikeskiviikkona kello 10:00 alkaen.
Satutuokion kesto on noin puolesta tunnista tuntiin.

Seuraavat satutuokiot ovat

8.1.
5.2.
4.3.

Tervetuloa kaikki satujen ystävät!

Ähtärin kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 21.2.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§19 SIVISTYS-JA HYVINVOINTILAUTAKUNNAN TALOUSARVION TOTEUMA AJALLA 1.1 .- 31.12.2018

Sivistystoimen tilinpäätös vuodelta 2018 jää ylijäämäiseksi noin 50.000 euron verran. Liikuntatoimen osalta talousarviota 2018 tehdessä ei osattu ennakoida sisäisten vuokrien osuutta uuden liikuntahallin osalta. Näin liikuntatoimen osalta tilinpäätös jää noin 130.000 euron verran alijäämäiseksi. Opetustoimen osalta tilinpäätös on taas saman verran ylijäämäinen.

Sivistystoimen toiminta vuoden 2018 on edelleen ollut aktiivista. Hankkeissa ollaan aktiivisesti mukana ja muun muassa senioripuiston rakentaminen on käynnistynyt ja kulttuurirahasto myönsi avustusta koululaisten arkeologisiin tutkimuksiin Ähtärissä Kansallismuseon organisoimana.

Liikuntahalli avattiin käyttöön lauantaina 29.9.2018. Ohjelmassa oli puheita, musiikkia, lajiesittelyitä, munkkikahvit sekä liikuntahallisuunnistus. Osallistujia oli noin 600 hlö. Varhaiskasvatuksen puolella uusi päiväkoti Tassula aloitti toimintansa myös syksyllä 2018.

Nuorisotoimi isännöi / emännöi Kiinan Dujiangyanista saapuneita nuorten jalkapallojoukkueita heidän vierailullaan Ähtärissä heinäkuussa. Vuoden lopulla solmittiin ystävyyskoulusopimus Dujiangyanin kanssa.

Yhteistyössä Kuudestaan ry:n Youth Power -hankkeen kanssa järjestettiin viikon mittainen kansainväli-nen nuorten leiri Ahtärissä. Toisen viikon nuoret olivat Soinissa.

Vapaa sivistystyön toiminta on edelleen Ähtärissä laajaa.

Sisäilmatutkimusten myötä Otsonkoulu siirtyi heti vuoden 2019 alussa väistötiloihin.

Tilinpäätösluvut 2018
                                             TA2018           TP2018
Opetustoimi                        5.713.800        5.578.115
Muut oppilaitokset                 255.100           249.489
Kirjasto                                  331.900           339.226
kulttuuritoimi                          128.000             70.740
Nuorisotoimi                          103.400           107.055
Liikuntatoimi                          210.600           340.107
Varhaiskasvatus                 1.780.100        1.798.035
Aamu- ja iltapäivätoiminta       76.400             65.273
Joukkoliikenne                       224.800           225.102
Yhteensä                            8.824.100        8.773.148

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esitti kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle tilinpäätöksen 2018 hyväksymistä niin, että liikuntatoimen 130.000,00 euron ylitys katetaan opetustoimesta ja kulttuuritoimesta.

§20 SIVISTYS-JA HYVINVOINTILAUTAKUNNAN TALOUSARVION TOTEUMA AJALLA 1.1 .-31.12.2018 / KULTTUURITOIMI

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi kulttuuritoimen talousarvion toteuman ja selvityksen toiminnasta vuodelta 2018 ja esitti sen kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

§ 21 VUODEN 2018 STIPENDIT JA TUNNUSTUSPALKINNOT / LIIKUNTATOIMI

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on myöntänyt vuosittain liikuntatoimessa ansioituneille ähtäriläisille stipendit ja tunnustuspalkinnot.

Urheilijoiden palkitsemisessa linjana on, että valtakunnallisella tasolla menestyneet urheilijat palkitaan. Nuorten sarjoissa (alle 1 5—22-v.) ja yleisessä sarjassa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet ja veteraanisarjoissa mitaleille yltäneet ähtäriläiset ähtäriläistä urheiluseuraa edustavat urheilijat palkitaan. Lisäksi ähtäriläiset ei-ähtäriläistä urheiluseuraa edustavat urheilijat, jotka edustavat sellaista lajia, jota Ähtärin seuroista ei kilpaurheilutasolla löydy, saavat puolet stipendistä.

Stipendit:
SM-l 200€, SM-2 160€, SM-3 120€, SM-4 100€, SM-5 80€,
SM-6 70€, SM-7 60€, SM-8 50€, SM-9—10 40€.
Joukkueelle 4-henkiseen joukkueeseen asti: jokaiselle joukkueen jäsenelle myönnetään puolet vastaavasta henkilökohtaisesta stipendistä.

Tunnustuspalkinnot:
Vuoden urheilija 2018
Vuoden valmentaja 2018

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti jakaa vuoden 2018 stipendit ja tunnustuspalkinnot liikuntatoiminnassa ansioituneille kokouksessa tehtävän esityksen mukaan.

Päätöksen liite on julkinen palkitsemistilaisuuden jälkeen.

§22 KUNNON KUNTALAINEN 2018

Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry (PLU) ja sivistys- ja hyvinvointilautakunta palkitsevat yhdessä Kunnon kuntalaisen. Kriteereinä on käytetty muun muassa seuraavia:
- Henkilö on kunnostautunut paikallisen kunto- ja terveysliikunnan toteuttajana ja / tai vaikuttajana.
- Henkilöllä on mielellään useamman vuoden toimijatausta.
- Eduksi katsotaan myös oma henkilökohtainen kuntoilu tai terveysliikkuminen.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti esittelyn pohjalta valita Kunnon kuntalaisen vuodelle 2018.

Päätöksen liite on julkinen palkitsemistilaisuuden jälkeen.

§23 KULTTUURIPALKINNON JAKAMINEN VUODELLE 2018

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 20.1.2011 hyväksynyt kulttuuripalkinnon ohjesäännön. Palkinto on 1.000,00 euron suuruinen ja se myönnetään tunnustukseksi ähtäriläisen kulttuurin hyväksi tehdystä työstä. Palkinto voidaan erityistapauksissa jakaa kahden ehdokkaan kesken.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti kulttuuripalkinnon saajan vuodelle 2018 esittelyiden perusteella.

Päätöksen liite on julkinen palkitsemistilaisuuden jälkeen.

§24 ÄHTÄRIN KAUPUNGIN LIIKUNTA-, KULTTUURI- JA NUORISOTOIMEN VUODEN 2019 AVUSTUSTEN HAKU

Ähtärin kaupungin avustukset vuodelle 2019 julistetaan haettaviksi ajalla 1.3.—31.3.2019 (liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen sekä kaupunginhallituksen avustukset). Vesistöjen kunnostus- ja hoitohankkeiden avustusten hakuaika on 1.3.—30.4.2019.

Ilmoitus julkaistaan kaupungin virallisella ilmoitustaululla, kaupungin kotisivuilla sekä Ähtärinjärven Uutisnuotta -lehdessä 27.2.2019.

Ähtärin kaupunginhallitus on kokouksessaan 19.2.2018, § 54 päättänyt yhtenäistää kaupungin avustuskäytännöt ja hyväksynyt siirtymisen yhteen hakuaikaan sekä yksiin avustusohjeisiin.

Liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen avustuksista päätetään sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokouksessa 11.4.2019.

Lautakunta merkitsi tiedoksi Ähtärin kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja nuorisotoimen vuoden 2019 avustusten hakuajan.

§ 25 ALOITE TOIMITILOISTA / PAJA 66 ÄHTÄRI

Paja 66 Ähtäri on jättänyt aloitteen toimivimpien tilojen saamiseksi.

Sivistys- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi aloitteen tiedoksi ja edelleen tekniselle lautakunnalle ja kunnanhallitukselle käsiteltäväksi.

§26 HISTORIAN, YHTEISKUNTAOPIN JA VENÄJÄN LEHTORIN (TUNNUS 1123) VIRKA-NIMIKKEEN MUUTTAMINEN PERUSOPETUKSEN HISTORIAN JA YHTEISKUNTAOPIN PÄÄTOIMISEKSI TUNTIOPETTAJAKSI JA TÄYTTÖLUVAN HAKEMINEN

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kaupunginhallitukselle:
1) Kaupunginhallitus päättää, että historian, yhteiskuntaopin ja venäjän lehtorin (tunnus 1123) virkanimike muutetaan perusopetuksen historian ja yhteiskuntaopin päätoimiseksi tuntiopettajaksi.
2) Kaupunginhallitus päättää antaa täyttöluvan perusopetuksen historian ja yhteiskuntaopin päätoimisen tuntiopettajan toimeen.

§27 MYLLYMÄEN KOULUN LUKUVUOSISUUNNITELMAN / VUOSITYÖAJAN MUUTTAMINEN

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi Myllymäen koulun lukuvuosisuunnitelma muutoksen koulupäivän osalta niin, että vapaapäiväksi tulee torstai 18.4.2019 ja työpäiväksi lauantai 27.4.2019 (4h).

§28 OTTOKELPOISET PÄÄTÖKSET

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsi päätökset tiedoksi. Päätöksiä ei oteta lautakunnan käsiteltäväksi.

§29 SIVISTYSTOIMEN AJANKOHTAISKATSAUS

Merkittiin tiedoksi sivistystoimen ajankohtaiset asiat.

 §30 TIEDOKSI

Kirjeet merkittiin tietoon saatetuksi.

§31 PERUSOPEUKSEN JA LUKION YHTEISEN KUVATAITEEN LEHTORIN (TUNNUS 1120) VIRKANIMIKKEEN MUUTTAMINEN PERUSOPETUKSEN JA LUKION KUVATAITEEN PAATOIMISEKSI TUNTIOPETTAJAKSI JA TÄYTTÖLUVAN HAKEMINEN

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kaupunginhallitukselle
1) Kaupunginhallitus päättää, että perusopetuksen ja lukion yhteinen kuvataiteen lehtorin (tunnus 1120) virkanimike muutetaan perusopetuksen ja lukion yhteiseksi kuvataiteen päätoimiseksi tuntiopettajaksi.
2) Kaupunginhallitus päättää myöntää virkaan täyttöluvan 1.8.2019 alkaen.

----------------------------------------------------------
Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamos-ta.
Ähtärin kaupungin kirjaamo
Ostolantie 17
63700 Ähtäri
puh. 06 2525 6000
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ammattimaiset toimijat

Ympäristönsuojelulainsäädäntö on muuttunut, minkä seurauksena maa-ainesten ottotoimintaan liittyvät lupa- ja valvonta-asiat siirtyvät rakennusvalvonnalta ympäristönsuojelutoimelle. Aiemmin myönnetyt maa-aines ja ympäristöluvat pysyvät ennallaan. Vireille tulevat maa-aines ja ympäristölupahakemukset käsitellään yhtenä lupamenettelynä. Jatkossa kaikissa maa-ainesasioissa otetaan yhteyttä kaupungin ympäristönsuojelutoimeen. Muutoksesta lähetetään kirje ammatinharjoittajille. 

Kotitarpeiksi ottavat

Kotitarveotto tarkoittaa omalla maalla olevan maa-aineksen ottamista omaan tarpeeseen. Tarve on tarvittaessa todistettava. Lain mukaan hyväksyttäviä kohteita ovat mm. maatalouden edellyttämät tarpeet sekä tienparannus. 
Yli 500 m3:n kotitarveotto samalta ottoalueelta on hyväksytettävä viranomaisella. Yleisimmin kotitarveotolle myönnetään 1000 m3 ottolupa, minkä jälkeen otto lopetetaan ja alue maisemoidaan tarvittaessa. Samalle alueelle voidaan myös hakea uusi kotitarveottolupa, mikäli tarvetta on ja otettavaa ainetta riittää.
Pohjavesialueella tai muulla pilaantumiselle herkällä alueella ei kotitarveotto ole mahdollista. Kotitarveoton perusteella nostettua maa-ainesta ei saa myydä eteenpäin. Myös näiden kohteiden valvonta siirtyy ympäristönsuojelutoimelle.

 

Lisätietoja

Minna Hakala
ympäristönsuojelusihteeri

040-6474 686
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ympäristönsuojelulakia ja siihen liittyviä asetuksia on muutettu useaan otteeseen viime vuosien aikana. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että suurimmat muutokset lainsäädäntöön on saatu valmiiksi. Tuotantoeläinten ja hevosten eläinsuojien luparajoja on nostettu ja lupakäytäntöjä muutettu. Osa eläinsuojista, joilla on aiemmin myönnetty ympäristölupa, siirtyy nk. ilmoituslupavelvollisiin toimintoihin. Pienemmät eläinsuojat voivat jäädä kokonaan nostetun luparajan alle. 

Omistajan kannalta lupamuutos astuu voimaan automaattisesti. Lupien muuttamiseksi tekninen lautakunta tarvitsee tiloilta niiden eläinmäärät. Lupavelvollisuus voi syntyä myö muutoin kuin elänmäärien perusteella, joten jokainen tila täytyy arvioida erikseen. Lisäksi eläintilojen toimintaan vaikuttaa niin sanottu nitraattiasetus (18.12.2014/1250), mihin liittyvät tiedot tarkastetaan samalla. 

Tilanteen päivittämiseksi ja lupavelvollisuuden tarkistamiseksi Ähtärin kaupungin ympäristönsuojelutoimi pyytää kaikkia Ähtärin kaupungin tuotantoeläinten ja hevosten eläinsuojien omistajia ottamaan yhteyttä ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakalaan, 040-6474 686 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Jokakeväinen ongelma taajama-alueilla on hiekoitushiekan poistamisen aiheuttama pölyäminen. Hiekoitushiekka sisältää paitsi ilmansaasteita ja siitepölyä, myös asfalttipölyä ja raskasmetalleja. Ilmaan nousseet hiukkaset aiheuttavat hengitystiesairauksia. Kevät onkin allergisten henkilöiden lisäksi myös astmaatikoille tukalaa aikaa.

Ympäristönsuojelulain (27.6.2014/527) mukaisesti on kaikessa toiminnassa tavoiteltava sellaista ilmanlaatua, jossa haitallisten aineiden pitoisuudet eivät aiheuta haittaa terveydelle tai luonnolle. Myöskään viihtyisyyden tai virkistyskäyttömahdollisuuksien ei saa huonontua heikon ilmanlaadun vuoksi. Lainsäädännössä velvoitetaan kunnat turvaamaan alueellaan hyvä ilmanlaatu ja seuraamaan sen kehittymistä.

Tämä kevät ei ole poikkeus aiemmista keväistä hiekkojen poistamisen - ja pölyämisen - suhteen. Tämän vuoden tulee kuitenkin olla viimeinen, jolloin hiekoitushiekkoja poistetaan sekä lainsäädännön että ohjeistusten vastaisesti kuivana harjaamalla. Lehtipuhaltimia tai muita pölyämistä aiheuttavia viritelmiä ei hiekan poistossa saa käyttää.
Hiekoitushiekka täytyy kastella ennen sen poistamista tai työ tulee tehdä sateen jälkeen. Isompien alueiden puhdistustyö voidaan tehdä kastelevalla harjakoneella tai käyttämällä erillistä kasteluautoa tai muuta vastaavaa. Hiekan huuhteleminen viemäreihin on ehdottomasti kielletty.

Ähtärin kaupungin ympäristönsuojelutoimi tulee seuraamaan tiiviisti hiekan poistamista etenkin taajamissa ja puuttuu asiaan, mikäli lainvastaista toimintaa havaitaan. Tarvittaessa kuntalaiset voivat ottaa yhteyttä ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakalaan puhelimitse 040-6474 686 tai sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Ähtärin kaupunginhallitus on kokouksessaan 18.2.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§44 TOIMITUSJOHTAJA JONNA PIETILAN KUULEMINEN / TILANNEKATSAUS

Kaupunginhallitus merkitsi toimitusjohtaja Jonna Pietilän selvitykset tiedoksi ja antoi tarvittavaa omistajaohjausta.

§45 MAA-ALUEEN VUOKRAAMINEN, TILA MUSTIKKAVUORI RN:O 7:433 / SUOMENSELÄN ELÄINHARRASTAJAT RY

Suomenselän eläinharrastajat ry on esittänyt Ähtärin kaupungille 12.2.2019 saapuneessa kirjeessä, että Ähtärin kaupunki vuokraisi yhdistykselle noin 5 000 m2 määräalan tilasta Mustikkavuori RN:o 7:433. Yhdistyksen tavoitteena on rakentaa alueelle monitoimihalli.

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä maanvuokrasopimuksen esitellyssä muodossa ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi kuitenkin yleisen käytetyn vuokralinjan mukaisesti maa-alueen vuokra on 500 euroa vuodessa. Samalla valtuutetaan Ähtärin kaupungin hallintosäännössä määrätyt viranhaltijat allekirjoittamaan sopimuksen.

Vuokrasopimuksen laatimisesta aiheutuneista kuluista vastaa vuokralainen.

§46 YKSITYISTIEN PERUSPARANNUSAVUSTUS / PERÄNTEEN YKSITYISTIEN TIEKUNTA

Tekninen lautakunta esitti kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle 36 782,00 euron ylitysoikeuden myöntämistä yksityistiemäärärahoihin. Määräraha käytetään Peränteen yksityistien perusparannuksen toteuttamiseen (kuntaosuus).

Kaupunginhallitus hyväksyi teknisen lautakunnan esityksen ja päätti esittää sen edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Meno katetaan lainanotolla.

§47 LISÄMAAN MYYMINEN, TILA KAAVAPELTO RN:O 7:333

Kaupunginhallitus hyväksyy teknisen lautakunnan esityksen, ettei tontin omistajille myydä eikä vuokrata lisäaluetta rannasta ja esittää asian edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Perusteena on alueen kiinteistönomistajien yhdenvertainen kohtelu. Venelaiturin, kävelytien ja yleisen uimarannan vuoksi myöskään alueen muille maanomistajille ei ole mahdollista myydä eikä vuokrata lisäalueita.

§48 INHANKOSKEN KOULUN MYYNTI

Kaupunginhallitus toteaa, että on tarkoituksenmukaista jatkaa Inhankosken koulun ostotarjousten kilpailutusaikaa ja päättää, että tarjouksia voidaan jättää 4.3.2019 klo 12.00 saakka. Samalla kaupunginhallitus päättää, että edellisellä tarjousten kilpailutusajalla tehty tarjous tai siihen mahdollisesti tehtävä tarkennus huomioidaan päätöksenteossa.

§49 LIIKUNTAKOORDINAATTORIN TOIMI / LAUSUNTO VALITUKSEEN

Kaupunginhallitus toteaa lausuntonaan Vaasan hallinto-oikeudelle seuraavaa:

 1. Kaupunginhallitus uudistaa liikuntakoordinaattorin toimen täyttämistä koskevan hakijan tekemän oikaisuvaatimuksen johdosta tekemässään päätöksessä 17.12.2018 § 313 toteamansa.
 2. Valittajan esittämän väitteen virheellisistä päätöksistä koskien valinnassa tapahtunutta äänestystä johdosta kaupunginhallitus toteaa itseoikaisseensa Hallintolain 50 ja 52 §:ien mukaisesti asiavirheen aiemmassa valintapäätöksessään 29.10.2018 § 279 ja tehneensä uuden valintapäätöksen 12.11.2018 § 281.
 3. Valituksessa mainituista oikaisuvaatimuksista ensimmäisen kaupunginhallitus on 12.11.2018 § 283 todennut rauenneeksi koska oikaisuvaatimus on koskenut päätöstä, jonka kaupunginhallitus on 12.11.2018 § 281 itseoikaisuna kumonnut.
 4. Kaupunginhallitus on ollut toimivaltainen ratkaisemaan tehtävän täyttämistä koskevan asian ja tekemään siitä tehdystä oikaisuvaatimuksesta päätöksen (Kuntalaki 92 § ja 134 §). Päätöksenteossa ei ole tapahtunut muutenkaan menettelytapavirhettä.
 5. Hakijoilta on edellytetty tutkintoa liikunnan tai muulta soveltuvalta alalta. Tehtäväkuvassa pääpaino on kaikenikäisten ähtäriläisten liikkumisen aktivoinnissa. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on keskeistä työtehtävässä. Kaupunginhallitus on valinnan yhteydessä perustellut metsätalousinsinööri Janne Muhosen valintaa haastattelun, työkokemuksen ja muun ansiointunuuden kokonaisarvioinnilla viitaten samalla sivistystoimenjohtajan aiemmin tekemään valintapäätökseen. Oikeuskäytännön mukaisesti kaupunginhallitus lisäksi toteaa, että hallintolainkäytön järjestyksessä voidaan tutkia vain julkisoikeudelliseen oikeussuhteeseen liittyvä asia (KHO 2003/17). Liikuntakoordinaattorin toimen täyttämisessä on kyse yksityisoikeudellisesta, työsopimuslain soveltamisalaan kuuluvan toimen täyttämisestä. Tällaisen toimen täyttämistä koskevaa riitaa ei voida ratkaista hallintolainkäytön järjestyksessä.
 6. Väitteeseen koskien kaupunginjohtajan mahdollista jääviyttä voi kysyä mistä se on voinut syntyä? Kaupunginjohtaja ei ole osallistunut toimen toisen hakukierroksen valintaprosessiin missään vaiheessa ennen toimimistaan kaupunginhallituksen esittelijänä asiassa sen jälkeen kun kaupunginhallitus päätti käyttää Hallintosäännön 26 §:n mukaista otto-oikeuttaan ko. asiassa. Kaupunginjohtajalla ja hakijoiden välillä ei myöskään ole jääviyttä aiheuttavia perhe- yms suhteita.

Eo. perustein Ähtärin kaupunginhallitus esittää hallinto-oikeudelle, että valitus perusteettomana hylätään tai vaihtoehtoisesti jätetään tutkimatta.

§ 50 TOIMISTO- JA VIESTINTÄSIHTEERIN TOIMEN TÄYTTÖLUPA

Hallinto-osasto hakee täyttölupaa toimisto- ja viestintäsihteerin toimeen (työaika 36,75 hlvko) toukokuusta 2019 alkaen toistaiseksi voimassa olevana työsuhteena. Talousarviossa on varattu määräraha toimen täyttämiseen.

Kaupunginhallitus myönsi luvan toimisto- ja viestintäsihteerin toimen täyttämiseen.

§51 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUKSEN PÄÄTÖSTEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

Kaupunginhallitus totesi, että kaupunginvaltuuston kokouksen 28.1.2019 päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä ja kuuluvat kaupungin toimivaltaan. Päätökset pannaan täytäntöön kun ne ovat lainvoimaisia.

§ 52 KAUPUNGINJOHTAJAN JA HALLINTOJOHTAJAN AJANKOHTAISKATSAUS

Merkittiin tiedoksi kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan kokouksessa esittämä ajankohtaiskatsaus

§ 53 OTTOKELPOISET PÄÄTÖKSET

Kaupunginhallitus merkitsi päätökset tiedoksi. Päätöksiä ei oteta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

§ 54 TIEDOKSI

Kirjelmät merkittiin tiedoksi.

§ 55 HALLINTOSIHTEERJEN TOIMEN TÄYTTÖLUPA

Sivistysosasto haki täyttölupaa hallintosihteerin toimeen 1.9.2019 alkaen.

Kaupunginhallitus päätti myöntää täyttöluvan sivistysosaston hallintosihteerin toimeen 1.9.2019 alkaen.

----------------------------------------------------------

Kaupunginhallituksen päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ähtärin kaupungin tekninen lautakunta on kokouksessaan 5.2.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§18 KEILAHALLIN RATALAITTEISTON HANKINTA

Ähtärin kaupunki on asettanut Hilma-järjestelmään tarjouspyynnon koskien rakennettavan keilahallin ratalaitteistojen hankintaa. Tarjouspyyntö on jätetty 20.12.2018 ja tarjoukset tulee jättää 28.1.2019 kello 12.00 mennessä.

Keilahallin ratalaitetoimittajaksi hyväksyttiin Oy Bowling Ab.

§19 PIRKANLINNAN SISÄILMATUTKIMUKSET

Pirkanlinnassa on 11.12.2018 suoritettu työsuojelutarkastus Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimesta. Tarkastuskertomuksen mukaan kiinteistössä on ollut mahdolliseen sisäilmaongelmaan viittaavaa oireilua.

Tarkastuskertomuksessa edellytettiin selvitystä kiinteistössä tehdyistä tutkimuksista ja korjaustoimenpiteistä sekä työterveyshuollon työpaikkaselvityksen suorittamista. Lisäksi tarkastuskertomuksessa on edellytetty tarkempaa selvitystä kiinteistön materiaalien ja rakenteiden kunnosta.

Aluehallintoviraston edellyttämien selvitysten sekä viimeisimpien tutkimustulosten perusteella tulisi Pirkanlinnan kiinteistöön tehdä tarkempi sisäilmatutkimus. Tutkimuksen perusteella kaupungin investointisuunnitelmassa vuodelle 2020 myönnetty määräraha voidaan kohdistaa asianmukaisiin kohteisiin riittävällä laajuudella.

Tekninen lautakunta merkitsi työsuojelutarkastuksen tarkastuskertomuksen sekä tehdyt tutkimukset tiedoksi.

Lautakunta päätti valtuuttaa rakennuttajainsinööri Mirka Poikelinin teettämään kohteessa sisäilmatutkimus ja muut vaaditut selvitykset, mikäli tekeillä olevien lisäselvitysten tulokset sitä edellyttävät.

§20 MESIKÄMMEN UIMAHALLIN PERUSKORJAUS

Ähtärin uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelu on käynnistetty vuoden 2018 lopulla. Valtion avustusta on mahdollista saada tähän hankkeeseen jopa 800.000 €. Avustushakemus tuli jättää aluehallintovirastolle 31.12.2018 mennessä. Kaupunki jätti hakemuksen määrätyssä ajassa. Anomusta on mahdollista täydentää tammikuun 2019 aikana, lisäselvitykset ovat käynnissä.

Uimahallin peruskorjaus ja laajennushankkeen suunnittelu on edennyt ja viimeiset avustushakemuksen täydennykset on lähetetty aluehallintovirastoon 28.1.2019. Tämä hetkinen suunnittelutilanne ja alustavat suunnitelmat esitellään kokouksessa.

Tekninen lautakunta merkitsi uimahallin peruskorjauksen tämän hetken tilanteen tiedoksi saatetuksi.

§21 YKSITYISTIEN PERUSPARANNUSAVUSTUS / PERÄNTEEN YKSITYISTIEN TIEKUNTA

Peränteen yksityistien tiekunta on hakenut Ähtärin kaupungilta Peränteen yksityistien perusparannukseen kaupungin avustusta. Ely-keskus on myöntänyt 16.10.2018 Peränteen yksityistielle yksityistielain 93-94 § mukaista valtion avustusta perusparannushankkeelle. Kustannusarvioksi Ely-keskus on hyväksynyt 147 128 euroa. Avustus on 50% toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 73 564 euroa.

Tiekunta hakee Ähtärin kaupungilta avustusta perusparannuksen kustannuksiin, kustannusarviosta 25%, 36782,00 euroa. Summa ei sisällä vähennettävää arvonlisäveroa.

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle 36 782,00 euron ylitysoikeuden myöntämistä yksityistiemäärärahoihin. Määräraha käytetään Peränteen yksityistien perusparannuksen toteuttamiseen (kuntaosuus).

§22 ÄHTÄRIN KULTTUURIYMPÄRISTÖTYÖRYHMÄN KOKOONPANON VAHVISTAMINEN VUODELLE 2017 SEKÄ TYÖRYHMÄN TOIMINTA- JA KOKOONPANOPERIAATTEEN VAHVISTAMINEN VUOSILLE 2018-2021

Tekninen lautakunta on aikaisemmin nimennyt edustajikseen kulttuuriympäristötyöryhmään vuosille 2018-2021 kaavoituspäällikkö Kirsi Haapa-ahon ja ympäristönsuojelusihteeri Minna Hakalan.

Kirsi Haapa-aho ei ole työskennellyt syksyn 2018 jälkeen Ähtärin kaupungin palveluksessa. Hänen tilalleen tulee teknisen lautakunnan nimetä uusi edustaja Ähtärin kulttuuriympäristötyöryhmään vuosille 2018-2021.

Tekninen lautakunta nimesi edustajakseen kulttuuriympäristötyöryhmään vuosille 2018-2021 kaavoituspäällikkö Kirsi Haapa-ahon tilalle rakennustarkastaja Matti Pakkalan.

§23 LISÄMAAN MYYMINEN, TILA KAAVAPELTO RN:O 7:333

Kiinteistön omistajat esittävät kaupungille 228m2 kokoinen rantakaistaleen myymistä tontin lisämaaksi.

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 10.5.1975. Osto- / vuokraesityksen mukainen määräala (noin 230m2) on kaavassa puistoaluetta (P).

Asiassa on huomioitava alueen kiinteistöjen omistajien yhdenvertaisuus sekä vieressä oleva venelaituri, kävelytie sekä uimaranta.

Alueella on vuonna 1999 tehty lisämaakauppoja. Tällä alueella tehdyt kaupat eivät ole kuitenkaan ulottuneet rantaan saakka.

Ähtärin kaupunki on harkintansa mukaan vuokrannut maa-alueita. Vuokra-alueet on vuokrattu kaavamääräysten mukaisesti. Vuokralaiset ovat vastanneet vuokra-alueen siisteydestä ja sillä sijaitsevien rakenteiden ja rakennusten kaikista hoito- ja kunnossapitokuluista sekä vuokra-alueen maapohjan yms. kiinteistöverosta.

Tekninen lautakunta päätti äänestyksen jälkeen, ettei hakijalle myydä eikä vuokrata lisäaluetta rannasta alueen kiinteistöjen omistajien yhdenvertaisuuden vuoksi.

Venelaiturin, kävelytien ja yleisen uimarannan vuoksi myöskään alueen muille kiinteistön omistajille ei ole mahdollista myydä eikä vuokrata lisäalueita.

§24 TEKNISEN TOIMEN AJANKOHTAISKATSAUS

Lautakunta keskusteli seuraavista asioista:

- Mesikämmenen alueen kaavamuutos

- Liikenneselvitys ja palaveri Ely-keskuksen kanssa

- Liittymämuutokset tasoristeyksissä.

§25 OTTOKELPOISET PÄÄTÖKSET

Tekninen lautakunta merkitsi viranhaltijapäätökset tiedoksi. Päätöksiä ei otettu teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

§26 TIEDOKSI

Tekninen lautakunta merkitsi työsopimukset, päätökset ja kirjeet tiedoksi.

-----------------------------------------------------------

Teknisen lautakunnan päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Ähtärin kaupunginhallitus on kokouksessaan 4.2.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§ 36 Va. toimitusjohtaja Eero Johteen kuuleminen / tilannekatsaus

Kaupunginhallitus merkitsi va. toimitusjohtaja Eero Johteen selvitykset tiedoksi ja antoi tarvittavaa omistajaohjausta.

§ 37 Jm / rallicross-moottoriurheilualue- investointihanke / kuntaosuus

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä Ähtärin Urheiluautoilijat ry:n esityksen 20 % kuntaosuuden eli 156 000 euron myöntämisestä JM/Rallicross Moottoriurheilualue —hankkeelle sekä esittää kuntaosuuden myöntämisen edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Meno katetaan lainanotolla

§ 38 Eropyyntö kasvu- ja elinvoimatyöryhmän jäsenyydestä / Kanervisto Ari

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että

1) Ari Kanervistolle myönnetään hakemansa ero Kasvu- ja elinvoimatyöryhmän varajäsenyydestä ja, että

2) Kasvu- ja elinvoimatyöryhmään nimetään Ari Kanerviston tilalle uusi varajäsen.

§ 39 Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2019-2021

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä sivistys- ja hyvinvointilautakunnan esityksen ja esittää edelleen kaupunginvaltuustolle lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman hyväksymistä vuosille 2019-2021.

§ 40 Työllisyyskatsaus, joulukuu 2018

Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi Etelä-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen 23.01.2019 julkaiseman tilaston. Tilaston mukaan Ähtärin työttömyysaste 31.12.2018 oli 8,0 %.

Työttömiä työnhakijoita oli joulukuun 2018 lopussa 203 kpl, jossa oli lisäystä edelliseen kuukauteen verrattuna 23 kpl ja vähennystä vuoden 2017 joulukuuhun verrattuna 70 kpl eli 26 %.

Ähtärissä oli 31.12.2018 kaikkiaan 18 lomautettua henkilöä.

§ 41 Kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan ajankohtaiskatsaus

Merkitään tiedoksi kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan kokouksessa esittämä ajankohtaiskatsaus.

§ 42 Ottokelpoiset päätökset

Kaupunginhallitus merkitsi ottokelpoisiksi ilmoitetut päätökset. Päätöksiä ei oteta

kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

§ 43 Tiedoksi

Kaupunginhallitus merkitsi kirjeet tiedoksi.

-----------------------------------------------------------

Kaupunginvaltuuston päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on kokouksessaan 24.1.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§ 1 Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan esittelijän nimeäminen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta nimesi vuoden 2019 kokouksiin esittelijäksi sivistystoimen toimialajohtajan, tällä hetkellä Markus Hyytinen. Esittelijän sijaiseksi nimetään vapaa-aikatoimenjohtaja Marika Puntala.

§ 2 Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan sihteerin nimeäminen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta nimesi vuoden 2019 kokouksiin sihteeriksi hallintosihteeri Anna-Liisa Jaakkolan. Sihteerin sijaiseksi nimetään hallintojohtaja Seppo Karjala.

§ 3 Pöytäkirjantarkastus ja päätösten ilmoittaminen kaupunginhallitukselle

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti, että lautakunnan pöytäkirjan tarkastavat kaksi kullakin kerralla valittua pöytäkirjantarkastajaa viimeistään kokousta seuraavana kolmantena arkipäivänä. Lisäksi sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että lautakunnan tekemistä ottokelpoisista päätöksistä ilmoitetaan kaupunginhallitukselle toimittamalla sille määräajan kuluessa jäljennös kokouksen pöytäkirjasta.

§ 4 Esityslistan ja pöytäkirjan pitäminen nähtävänä

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti, että lautakunnan kokouksen esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että pöytäkirja julkaistaan nähtäväksi kuntalain 140 §:n mukaisesti Ähtärin kaupungin kotisivuille muutoksenhakuajaksi.

§ 5 Kutsu sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokoukseen

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan esityslistat lähetetään kokoukseen osallistujille ensisijaisesti sähköpostitse jokaisen jäsenen luottamushenkilösähköpostiin. Tämän lisäksi voidaan tarvittaessa lähettää

kokousaineistoa myös maapostina. Kokoukseen osallistuvat henkilöt voivat hakea paperimuotoisen esityslistan käyttöönsä kaupungin kirjaamosta.

Esityslistojen jakaminen voidaan tehdä myös luottamushenkilöportaalin kautta, kun portaali on otettu käyttöön.

§ 6 Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokoukset

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan kokoukset pidetään pääsääntöisesti kuukauden toinen torstai klo 18.00 kaupungintalolla. Seuraavat kokouspäivät ovat torstait 21.02.2019, 14.03.2019 (van), 11.04.2019,09.05.2019, 13.06.2019 (vara).

Esityslista toimitetaan lehdistölle sähköpostitse (Ähtärinjärven Uutisnuotta, Viiskunta, Ilkka ja Keskisuomalainen). Kokouksen esityslista ja hyväksytty pöytäkirja julkaistaan kokonaisuudessaan netissä julkisuuslain sallimissa puitteissa.

§ 7 Talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Kaupunginvaltuusto on 10.12.2018, § 95, hyväksynyt sivistys- ja hyvinvointilautakunnan tulosalueille (summataso 3) määrärahat vuodelle 2019.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyi summataso neljän määrärahat kohdille:

5110 Perusopetus

5150 Esiopetus

5160 Vammaisopetus

5170 Lukio

5210 Lakeudenportin opisto

5220 Merikanto-opisto

5230 Taiteen perusopetus

5310 Pääkirjasto

5330 Kirjastoauto

5510 Hallinto/Nuoriso

5520 Nuorisotilat

5530 Muu Nuorisotyö

5540 Avustukset

5610 Hallinto/Liikunta

5620 Kuntoliikunta

5630 Kilpaliikunta

5640 Liikuntapaikat

5650 Avustukset

5810 Aamu-ja iltapäivätoiminta

5920 Päiväkodit

5930 Perhepäivähoito

5940 Ryhmäperhepäivähoito

5950 Lasten kotihoidontuki

5970 Joukkoliikenne.

§ 8 Talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019/ kulttuuritoimi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy summataso neljän määrärahat kohdille:

5410 Hallinto/Kulttuuri

5420 Kulttuuritoiminta

5430 Avustukset

§ 9 Laskujen hyväksyjät / sivistystoimi

Sivistys-ja hyvinvointilautakunnan päävastuualueella laskujen hyväksyjänä toimii kaikilla tulosalueilla toimialajohtaja sekä tulosalueittain seuraavat henkilöt 1.1.2019 alkaen:

Otsonkoulu, Pienluokka ja Reppula: Otsonkoulun rehtori

Myllymäen koulu: Koulunjohtaja.

Yhteiskoulu-lukio: Yhteiskoulu-lukion rehtori

Kirjasto: Kirjastotoimenjohtaja

Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntatoimi: Vapaa-aikatoimenjohtaja

Varhaiskasvatus: Varhaiskasvatuspäällikkö

Hallintosäännössä ei ole määräystä, että vastaanottajan ja hyväksyjän pitäisi olla eri henkilöt, mutta sisäisen tarkastuksen kannalta on välttämätöntä, että noudatetaan sääntöä eli hyväksyjä ja vastaanottaja ovat eri henkilöt.

§ 10 Kunnallisen perhepäivähoidon kustannuskorvaukset 2019

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että Ähtärin kaupungin perhepäivähoidon kustannuskorvaukset vuodelle 2019 korvataan vuoden 2018 päätöksen mukaan ateriakorvausten osalta ja korotetaan muun kustannuksen osalta kuntaliiton suositusten mukaisesti.

§ 11 Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2019-2021

Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa on päivitetty työryhmässä, johon kuuluu Kuusiolinna Terveys Oy:stä palveluvastaava Elina Anttila-Varpula ja sosiaalipalvelujohtaja Maarit Lehtonen, Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymästä vastaava sosiaalityöntekijä-lastenvalvoja Anne Siltala, koululääkäri Heidi Keisala, kouluterveydenhoitajat Hanna Onnela, Raisa Teerimäki ja Minna Pienräihä, Ähtärin kaupungista rehtorit Markku Juhola ja Marika Pienimäki, vs. sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen, varhaiskasvatuspäällikkö Sirpa Mannismaki ja koulukuraattori Heli Ahomaa.

Suunnitelmaan on pyydetty näkemyksiä niin Ähtärin seurakunnalta, paikalliselta Mannerheimin Lastensuojeluliitolta kuin koulujen vanhempainyhdistyksiltä, oppilaskunnilta ja nuorisovaltuustolta.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelman hyväksymistä vuosille 2019-2021.

§ 12 Varhaiskasvatuksen tilannekatsaus vuodelle 2019

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsi tiedoksi varhaiskasvatuksen tilannekatsauksen.

§ 13 Lapsivaikutusten arviointimallin käyttöönotto

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää tekniselle lautakunnalle ja kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle lapsivaikutusten arviointimallin käyttöönottoa tarpeen mukaan kaupungin päätöksenteossa.

§ 14 Otsonkoulun väistötilat

Otsonkoulun sisäilmatutkimusten valmistuttua on päädytty siirtyä väistötiloihin. Väistötiloina on käytetty 2.1.2019 lähtien Myllymäen koulun tiloja, Sedun Koulutien tiloja, Ollinkulman / Reppulan tiloja, seurakunnan tiloja, Hovittaren tilaa sekä Koulutien rivitalon tiloja.

Väistötiloista seuraa lisäkustannuksia vuodelle 2019. Kustannusten sisältöjä esitellään kokouksen yhteydessä.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsee tiedoksi tämän hetkisen tilanteen.

§15 A1-kielen varhentaminen Etelä-Pohjanmaan opetussuunnitelmassa

Sivistys-ja hyvinvointilautakunta merkitsi tiedoksi opetussuunnitelman alueellisen toimintasuosituksen Al-kielen varhentamisen osalta.

§ 16 Ottokelpoiset päätökset

 Sivistys- ja hyvinvointilautakunta merkitsi päätökset tiedoksi. Päätöksiä ei oteta lautakunnan käsiteltäväksi.

§ 17 Vs. toimialajohtajan ajankohtaiskatsaus

Merkittiin tiedoksi vs. toimialajohtajan kokouksessa esittämä ajankohtaiskatsaus.

§ 18 Tiedoksi

Kirjeet merkittiin tietoon saatetuksi.

-----------------------------------------------------------

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 24.1.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§ 1 Kutsu teknisen lautakunnan kokoukseen

Tekninen lautakunta päätti, että esityslista lähetetään lautakunnan jäsenille viimeistään kokousta edeltävän viikon keskiviikkona. Kiireellisissä tapauksissa voidaan kokous kutsua koolle pelkällä kutsulla asialistoineen joko postitse, sähköpostitse tai puhelimitse. Lisäksi päätetään, että teknisen lautakunnan esityslistojen ja pöytäkirjojen julkiset pykälät julkaistaan Ähtärin kaupungin kotisivuilla. Kokousten esityslistat lähetetään vuonna 2019 sähköpostitse Viiskunnalle, Suomenselän Sanomille ja Ahtärinjärven Uutisnuotalle, Ilkka -lehdelle, Pohjalaiselle, Keskisuomalaiselle ja Yleisradiolle.

§ 2 Sähköisen kokouskäytännön käyttöönotto

Teknisen lautakunnan esityslistat lähetetään kokoukseen osallistujille ensisijaisesti sähköpostitse jokaisen jäsenen luottamushenkilösähköpostiin. Tämän lisäksi voidaan tarvittaessa lähettää kokousaineistoa myös maapostina. Kokoukseen osallistuvat henkilöt voivat hakea paperimuotoisen esityslistan käyttöönsä kaupungin kirjaamosta.

Esityslistojen jakaminen voidaan tehdä myös luottamushenkilöportaalin kautta, kun portaali on otettu käyttöön.

§ 3 Teknisen lautakunnan esittelijän nimeäminen

Tekninen lautakunta nimesi vuoden 2019 kokouksiin esittelijäksi toimialajohtajan. Esittelijän sijaiseksi nimettiin rakennustarkastaja.

§ 4 Pöytäkirjantarkastus ja päätösten ilmoittaminen kaupunginhallitukselle

Tekninen lautakunta päätti, että lautakunnan pöytäkirjan tarkastavat kaksi kullakin kerralla valittua läsnäolevaa pöytäkirjantarkastajaa viimeistään kokousta seuraavana kolmantena arkipäivänä. Lisäksi tekninen lautakunta päätti, että lautakunnan tekemistä ottokelpoisista päätöksistä ilmoitetaan kaupunginhallitukselle toimittamalla sille määräajan kuluessa jäljennös kokouksen pöytäkirjasta.

§ 5 Esityslistan ja pöytäkirjan pitäminen nähtävänä

Tekninen lautakunta päätti, että lautakunnan kokouksen esityslista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla.

Tekninen lautakunta päätti, että pöytäkirja julkaistaan nähtäväksi kuntalain 140 §:n mukaisesti Ähtärin kaupungin kotisivuille muutoksenhakuajaksi.

§ 6 Teknisen lautakunnan toimialan tarvikehankinnat sekä tositteiden vastaanottajien ja hyväksyjien määrääminen

Tekninen lautakunta päätti, että hankinnoissa noudatetaan Ähtärin kaupungin hankintaohjetta (Kvalt 12.11.2018 § 86)

Vastaanottajina toimivat:kiinteistöpäällikkö, siivoustyönjohtaja, rakennustarkastaja, rakennuttajainsinööri, maankäyttöinsinööri, ympäristönsuojelusihteeri, ruokapalvelu- kehittämispäällikkö, maaseutusihteeri, liikuntakoordinaattori, kukin omalla alallaan ja työnjohtajat.

Tekninen lautakunta päätti, että menotositteet hyväksyy toimialajohtaja ja hänen estyneenä ollessa hänelle määrätty varahenkilö.

Tulosaluepäälliköt hyväksyvät tulosalueensa seuraavasti:

Tekninen hallinto:  tekninen johtaja  (vara kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri)

Rakentamis- ja tekniset palvelut:  kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri (vara maankäyttöinsinööri)

Maankäyttöpalvelut:  maankäyttöinsinööri  (vara kiinteistöpäällikkö  /rakennuttajainsinööri)

Tilapalvelu: kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri  (vara rakennustarkastaja)

Ympäristöpalvelut: rakennustarkastaja (vara kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri)

Yksityistiet: maankäyttöinsinööri  (vara kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri)

Palo- ja pelastus: kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri (vara rakennustarkastaja)

Ruokapalvelu: ruokapalvelu- ja kehittämispäällikkö (vara kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri)

Liikuntapaikat: kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri (vara rakennustarkastaja),

§ 7 Teknisen lautakunnan edustus työmaa- ym. kokouksissa

Tekninen lautakunta päätti, että vuonna 2019 osallistuminen työmaa yms. kokouksiin toteutetaan alla olevan esityksen mukaisesti:

1. Tekninen lautakunta osallistuu kokonaisuudessaan työmaa- yms. kokouksiin, jos urakkasumma on yli 2.000.000 €.

2. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja teknisen toimiston viranhaltijat (toimialajohtaja tai hänen määräämänsä viranhaltija) osallistuvat rakennustyön, jonka urakkasumma on yli 500.000 € mutta pienempi kuin 2.000.000 €, työmaa- yms. kokouksiin ja vuositakuutarkastuksiin. Em. kokousten pöytäkirjat merkitään tiedoksi teknisen lautakunnan kokouksessa.

3. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja osallistuu omana työnä suoritettavien töiden vastaanottotarkastuksiin, jos työkohteen yhteiskustannukset ylittävät 

a) talonrakennuskohteiden osalta 50.000 €

b) tienrakennuskohteiden osalta 50.000 € (rakennuskaavateillä vain yleiseen liikenteeseen luovuttamiskatselmus)

c) puisto- yms. töiden osalta 30.000 €

 § 8 Urakkasuoritusten vakuuksien hyväksyminen ja vapauttaminen

Tekninen lautakunta päätti, että urakkasuoritusten vakuuksina hyväksytään ilman eri päätöstä seuraavat vakuudet:

1. Pankki- ja vakuutuslaitostakaus

2. Kaupungin nimiin tehty pankkitalletus, jonka pankkikirja luovutetaan kaupungille ja jonka ehdoissa on mainittu vakuustalletuksen tarkoitus, lisäksi pankkitalletuksen kuittaamattomuustodistus

3. Vakuuden pidättäminen maksupostista, jos vakuudenarvo on alle 2000 €.

4. Jos vakuuden arvoksi jää alle 500 €, ei vakuutta vaadita.

 § 9 Arvopostin kuittaus ja vastaanotto

Tekninen lautakunta päätti valtuuttaa tekniselle lautakunnalle osoitetun saapuvan arvopostin sekä muiden arvolähetysten kuittaajiksi ja vastaanottajiksi seuraavat henkilöt: toimialajohtaja, tekninen johtaja, piirtäjä-toimistosihteeri, rakennustarkastaja, maankäyttöinsinööri sekä kiinteistöpäällikkö / rakennuttajainsinööri.

§ 10 Vuoden 2019 määrärahojen käyttösuunnitelma

Lautakunnan tulosalueiden keskeinen sisältö on seuraava:

7010 Tekninen hallinto

Tulosalue sisältää hallinnon, teknisen toimen, metsäalueet ja maa- ja vesialueet menot ja tulot.

7110 Rakentamis- ja tekniset palvelut

Tulosalueeseen kuuluvat kaavateiden kunnossapito, valaistus, varustus, varikon toiminta, koneet ja kuljetus, kunnan suoraan hoitamat yksityistiet, puistot ja leikkipaikat, venesatamat, työllistämistyöt. Muissa tehtävissä on mm. kaatopaikanjälkihoitoon liittyvät velvoitteet ja esim. maankaatopaikat kulut. Kesäliikuntapaikkojen, hiihtolatujen ja jääurheilualueiden kustannukset.

7210 Maankäyttöpalvelut

Tulosalue sisältää kaavoitukseen, pohja- ja yleiskarttojen sekä mittauspalveluihin liittyvät kustannukset.

7410 Tilapalvelut

Tulosalue sisältävät tilapalvelun ja asuntotoimen.

Tilapalvelu vastaa kaupungin hallussa olevista toimitiloista ja kaupungin omistamista asuinrakennuksista. Lisäksi tilapalveluun kuuluvat ateriankuljetuspalvelut sekä perusturvan käytössä olevat ulkopuoliset kiinteistöt.

Tilapalvelun hallitsemien kiinteistöjen ylläpito- ja kunnossapitomenojen käyttösuunnitelmaan kiinteistöittäin jaetut määrärahat ovat ohjeellisia ja perustuvat edellisvuosien toteutuneisiin kustannuksiin. Kunnossapidon osalta voi esitettyihin määrärahoihin tulla muutoksia johtuen siitä, että joillakin kiinteistöillä voi tulla akuutteja korjaustarpeita, jotka vaativat esitettyä suurempia määrärahoja.

7510 Ympäristöpalvelut

Tulosalue sisältää rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojelun kustannukset.

7130 Yksityistiet sekä yksityistieavustukset

Tavoitteena mahdollisimman hyvät kulkuyhteydet haja-asutusalueille.

7610 Palo- ja pelastustoimi

Pelastustoimi on siirtynyt 1.1.2004 lähtien aluepelastuslaitoksen alaisuuteen.

Pelastustoimen kustannukset näkyvät teknisen lautakunnan talousarviossa.

7710 Ruokapalvelut

Tulosalue käsittää aluekeittiön (keskus-/sairaalakeittiö) ja kyläkoulun keittiön menot ja tulot.

Tekninen lautakunta toteaa, että valtuuston päättämät summatasojen määrärahat ovat samat summataso neljän määrärahat, joten tarvetta tarkempaan jakoon ei ole.

Investointihankkeiden budjetit/käyttösuunnitelmat on pääosin tehty ilman yksityiskohtaisia kustannusarvioita tai suunnitelmia. Tästä johtuen käytännössä joudutaan talousarviovuoden aikana tekemään määrärahojen välisiä siirtoja eli ylittyneille määrärahoille pyritään osoittamaan kate muiden kohteiden säästyneistä rahoista määrärahojen sisällä.

§ 11 Keilahallin ratalaitteiston hankinta

Asia saatetaan tiedoksi. Laitetoimittaja hyväksytään erikseen pidettävässä kokouksessa mahdollisimman pian tarjousten avaamistilaisuuden jälkeen.

§ 12 Mesikämmen uimahallin peruskorjaus

Ähtärin uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelu on käynnistetty vuoden 2018 lopulla. Valtion avustusta on mahdollista saada tähän hankkeeseen jopa 800.000 €. Avustushakemus tuli jättää

aluehallintovirastolle 31.12.2018 mennessä. Kaupunki jätti hakemuksen määrätyssä ajassa. Anomusta on mahdollista täydentää tammikuun 2019 aikana, lisäselvitykset ovat käynnissä.

Tekninen lautakunta merkitsee uimahallin peruskorjauksen tämän hetken tilanteen tiedoksi saatetuksi.

§ 13 Yksityistien perusparannusavustus / Peränteen yksityistien tiekunta

Kokouksessa käydyn keskustelun perusteella päätettiin varmistaa vuoden 2019 talousarviossa varattujen varojen riittävyys.

Tämän jälkeen asia käsitellään uudelleen.

§ 14 Teknisen toimen ajankohtaiskatsaus

Lautakunta keskusteli seuraavista asioista:

- Teknisen osaston henkilöstötilanne

- Pitkäahon teollisuusalueen kaavoitus

- Moksunniemen kaavamuutos

- Liikennejärjestelyt matkailualueella

- Metsänharvennus Peränteellä

- Kaava-alueiden metsänhoitosuunnitelmat

- Pirkanlinnan tilanne ja tehtävät toimenpiteet

- Linjatien tilanne

Seuraava kokous on 5.2.2019 klo 18.00.

§ 15 Ympäristönsuojelun ajankohtaiset asiat

Lautakunta keskusteli seuraavista asioista:

- Inhankosken voimala

- Ympäristölupien nk. “yhden luukun malli”

- Jätevesiasetus

- Sähköinen käytäntö ympäristönsuojelussa

- MASA -asetus

- Maa-aineslupamenettelyn muutokset

- Ilmoituslupamenettely ympäristönsuojelussa

- Ympäristönsuojelulainsäädännön muutokset

- Ympäristönsuojelun taksamuutos

- Valvontasuunnitelman muutos

- Valvontaohjelman päivitys

- Alle 10 ha turvetuotanto

§ 16 Ottokelpoiset päätökset

Tekninen lautakunta merkitsi päätökset tiedoksi. Päätöksiä ei oteta teknisen lautakunnan käsiteltäväksi.

§ 17 Tiedoksi

Tekninen lautakunta merkitsee saapuneet kirjeet ym. tiedoksi.

 

 _________________________________________________

Teknisen lautakunnan päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 21.1.2019 käsitellyt seuraavia asioita:

§ 1 KIINTEISTÖN VIITALA OSTOTARJOUS MAA-ALUEESTA

Kaupunginhallitus päättää esittää valtuustolle, että Ähtärin kaupunki myy kiinteistön Viitala omistajille noin 1000m² määräalan kiinteistöstä Mekkokallio sekä ostaa kiinteistön Viitala omistajilta noin 500m² määräalan.

Kauppojen ehtoina ovat hinta 3€/m², puut jäävät maanomistajille, lohkomiskulut maksetaan puoliksi, kaupantekokulut maksetaan puoliksi ja muista kuluista (varainsiirtovero, lainhuuto) vastaavat osapuolet omalta osaltaan.

§ 2 ASEMAKAAVAN MUUTTAMINEN KORTTELEISSA 713, 712 SEKÄ OSAKORTTELISSA 705 ULKOPUOLISTEN INVESTOREIDEN TOIMINNAN MAHDOLLISTAMISEKSI

7.5.2018 § 96 kaupunginhallitus päätti käynnistää asemakaavan laatimisen osakorttelissa 713 tontilla 1 ja siihen liittyvillä VR, W, ET sekä niiden jalankululle, pyöräily ja huoltoajolle varatuilla alueilla. Lisäksi kaupunginhallitus päätti kaavamuutosalueeseen lisättäväksi noin hehtaarin verran viereistä VL-aluetta.

Kaupunginhallitus päätti, että asemakaavan laatiminen osakorttelissa 713 tontilla 1 ja siihen liittyvillä VR, W, ET sekä niiden jalankululle, pyöräily ja huoltoajolle varatuilla alueilla laajennetaan koskemaan myös osakorttelia 705, korttelia 712 ja korttelin 713 koko aluetta ja niihin liittyviin LP, LV, VL, VU, VP, VR, W, ET ja niiden jalankululle, pyöräily ja huoltoajolle varatuilla alueilla.

§ 3 SAATAVIEN POISTOT KIRJANPIDON TILEILTÄ

Ähtärin kaupungille on kertynyt 2018 vuoden loppuun mennessä saatavia 8.063,80 euroa (alv 0%), joiden tuloutuminen on epävarmaa.

Kaupunginhallitus päätti poistaa 8.063,80 euron saatavat kaupungin kirjanpidon tileiltä.

§ 4 OTSONKOULUN OPPILAIDEN VÄISTÖTILOIHIN SIIRTYMISESTÄ AIHEUTUVAT KUSTANNUKSET

Väistötiloina toimivat Koulutien rivitalon asunnot, Ollinkulman päiväkoti, Myllymäen koulu, Ostolanhovi, seurakunnan tila, Sedu sekä kaupungintalon valtuustosali. Lisäkustannuksia aiheutuu vuokrakuluista, oppilaiden kuljetuksesta, ruokailun yms. toimintojen järjestämisestä sekä opetusmateriaalien hankkimiskustannuksista.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi asian.

§ 5 ÄHTÄRIN KAUPUNGIN KONSERNIN KIINTEISTÖJEN HALLINTOMALLIN SELVITYS TYÖRYHMÄN JA OHJAUSRYHMÄN NIMEÄMINEN

Strategista ohjausta antava ohjausryhmä koosti kiinteistöistä rakennuskannan omistajuus- ja hallinta-suunnitelman, jossa selvitettiin rakennusten rakennusvuosi/korjausvuosi, pinta-ala, tasearvo, hoitokulut, tulorahoitus sekä lyhyt selvitys rakennusten tämän hetkisestä käytöstä.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedokseen työryhmän valmisteleman rakennuskannan omistajuus- ja hallintasuunnitelman.

Omistajuus- ja hallintasuunnitelma siirretään kasvu- ja elinvoimatyöryhmälle jatkosuunnittelua ja toimeenpanoa varten. Erityisesti huomio tulee kiinnittää taulukon kohtiin 4 ja 5. Suunnitelma päivitetään vuosittain tai tarpeen mukaan.

§ 6 TALOUSARVION 2019 TOIMEENPANO-OHJEIDEN HYVÄKSYMINEN

Kaupunginhallitus hyväksyi pöytäkirjan liitteen mukaiset talousarvion 2019 toimeenpano-ohjeet.

§ 7 KAUPUNGIN ILMOITUSTEN JULKAISEMISTAVASTA PÄÄTTÄMINEN

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupungin ilmoitukset julkaistaan Kuntalain 108 §:n mukaisesti ja kaupungin ilmoitustaululla sekä tärkeämmät ilmoitukset Ähtärinjärven Uutisnuotassa ja tarpeen mukaan muissakin lehdissä. Viranhakuilmoituksista noudatetaan ohje- ja johtosääntöjen sekä muiden annettujen säännösten määräyksiä. Lisäksi voidaan viranhakuilmoitus harkinnan mukaan julkaista muissakin lehdissä.

§ 8 KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUSTEN ILMOITTAMISTAVASTA PÄÄTTÄMINEN

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuuston kokousten ilmoittamistavasta noudatetaan KuntaL 94 §:n ja hallintosäännön 12 luvun 79 §:n määräyksiä. Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että kokouksen asialista sekä ilmoitus kokouksen ajasta ja paikasta julkaistaan Ähtärinjärven Uutisnuotassa sekä kaupungin kotisivuilla. Lyhennetty kokouskutsu julkaistaan myös Viiskunta- lehdessä.

§ 9 KAUPUNGINVIRASTON HENKILÖSTÖN VASTAANOTTOAJAT JA PÄÄTÖSTEN NÄHTÄVÄNÄ PITÄMINEN VUONNA 2019

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä ehdotetun kuulutuksen julkaistavaksi kaupungin ilmoitustaululla. Kuulutus julkaistaan myös kaupungin kotisivulla, jossa sitä päivitetään vuoden kuluessa osoite- ja nimitietojen osalta sekä lyhennettynä Ähtärinjärven Uutisnuotassa.

§ 10 TILINKÄYTTÖVALTUUDET VUODELLE 2019

Kaupunginhallitus päätti vuoden 2019 tilinkäyttövaltuuksista seuraavaa: Pankkitilien ottojen ja siirtojen allekirjoittajiksi kaupunginhallitus nimeää ensisijaisesti talousjohtaja Arja Väliahon yhdessä toimistosihteeri Riitta Majaniemen, hallintojohtaja Seppo Karjalan, pääkirjanpitäjä Helinä Jylhän, kirjanpitäjä Suvi Soinilan tai laskentasihteeri Eeva Heinosen kanssa.

Talousjohtaja Arja Väliahon estyneenä ollessa toimii allekirjoittajana hallintojohtaja Seppo Karjala yhdessä toimistosihteeri Riitta Majaniemen, pääkirjanpitäjä Helinä Jylhän, kirjanpitäjä Suvi Soinilan tai laskentasihteeri Eeva Heinosen kanssa.

Pankkitilien otot ja siirrot niissä tapauksissa, jolloin hyväksymismerkinnällä varustettu tosite seuraa mukana, allekirjoittaa toimistosihteeri Riitta Majaniemi, hallintojohtaja Seppo Karjala, pääkirjanpitäjä Helinä Jylhä, kirjanpitäjä Suvi Soinila, laskentasihteeri Eeva Heinonen tai talousjohtaja Arja Väliaho.

Kaupunginjohtajalla on em. tilien käyttöoikeus yksinään. Kaupungin luottokortin käyttöoikeudesta päätetään erikseen myöhemmin. Kaupungin maksut suoritetaan pääsääntöisesti pankkisiirtoina. Erikseen sovittavissa tapauksissa voidaan suorittaa kassasta maksuja kaupungin maksuliikennetileiltä hyväksymismerkinnällä varustettua tositetta vastaan. Maksun vastaanottajan on varustettava tosite päiväyksellä ja allekirjoituksella ja tositteeseen on liitettävä rahalaitoksen antama päivätty kuittaus.

§ 11 ARVOPOSTIN VASTAANOTTAMINEN

Kaupunginhallitus päätti valtuuttaa kaupungille osoitetun saapuvan arvopostin sekä muiden arvolähetysten kuittaajaksi ja vastaanottajaksi hallintojohtaja Seppo Karjalan, talousjohtaja Arja Väliahon, asianhallintapäällikkö Jutta-Kaisa Mikkolan, viestintä- ja toimistosihteeri Irma Kuoppalan, toimistosihteeri Kirsi Saarimäen, toimistosihteeri Anne Kujalan ja toimistosihteeri Saija Kermisen kunkin yksinään.

§ 12 KAUPUNGINHALLITUKSEN TOIMIVALTAAN KUULUVIEN TULOSALUEIDEN (SUMMATASO 3) KÄYTTÖSUUNNITELMIEN HYVÄKSYMINEN V. 2019

Kaupunginhallitus totesi, että valtuuston päättämät keskushallinnon summataso kolmen (tulosalue) määrärahat ovat samat kuin summataso neljän määrärahat, eikä tarvetta tarkempaan jakoon ole.

§ 13 HYVÄKSYJIEN NIMEÄMINEN HALLINTO-, TALOUS- JA RAHOITUSPALVELU- OSASTOJEN SEKÄ PERUSTURVALAUTAKUNNAN OSALTA VUONNA 2019

Hallinto-osaston kustannuspaikoilla hyväksyjänä on hallintojohtaja Seppo Karjala ja varalla talousjohtaja Arja Väliaho. Talous- ja rahoituspalveluosaston kustannuspaikoilla hyväksyjänä on talousjohtaja Arja Väliaho ja varalla hallintojohtaja Seppo Karjala. Suhdetoiminnan kustannuspaikalla sekä hallintosäännön mukaisesti kaupunginjohtajan toimivaltaan kuuluvissa asioissa hyväksyjänä on kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ja varalla hallintojohtaja Seppo Karjala. Hallintojohtajan ja talousjohtajan poissa ollessa kaupunginjohtaja toimii hyväksyjänä.

Perusturvalautakunnan kustannuspaikkojen osalta hyväksyjänä on hallintojohtaja Seppo Karjala ja varalla talousjohtaja Arja Väliaho. Hallintojohtajan ja talousjohtajan poissa ollessa kaupunginjohtaja toimii hyväksyjänä.

Kullekin projektille nimetään oma laskujen hyväksyjä.

Investointien osalta laskujen hyväksyjänä toimii teknisen toimialan johtaja tai hänen varahenkilönsä. Kuntayhtymien ja arvopapereiden laskujen hyväksyjänä on talousjohtaja Arja Väliaho ja varalla hallintojohtaja Seppo Karjala.

Rahoitusmenojen osalta hyväksyjänä on talousjohtaja Arja Väliaho ja varalla hallintojohtaja Seppo Karjala.

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki voi toimia em. henkilöiden poissa ollessa hyväksyjänä.

Kaupunginjohtaja hyväksyy toimialajohtajien matkalaskut. Luottamushenkilöiden matka- ja toimituspäivälaskut hyväksyy hallintojohtaja Seppo Karjala tai talousjohtaja Arja Väliaho.

Kaupunginjohtajan matkalaskut hyväksyy kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kaupunginhallitus päätti edelleen, että työllistettyjen tukihakemukset ja tilitykset allekirjoittaa ao. toimialajohtaja, hänen varahenkilönsä tai henkilöstöpäällikkö.

Työnsuunnittelijalla on oikeudet tukihakemusten toimittamiseen Katso-järjestelmän kautta samoin kuin palkkatukimaksatusten hakemiseen verkkopalvelun kautta ml kuntouttavan työtoiminnan maksatushakemukset.

§ 14 TOIMIALAJOHTAJIEN NIMEÄMINEN

Teknisen osaston toimialajohtaja, sivistys- ja hyvinvointiosaston toimialajohtaja, talous- ja rahoituspalveluosaston toimialajohtaja ja hallinto-osaston toimialajohtaja nimettiin seuraavasti:

- hallinto-osaston toimialajohtaja vuodelle 2019 hallintojohtaja Seppo Karjala

- sivistys- ja hyvinvointiosaston toimialajohtaja vuodelle 2019 vs. sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen (10.7.2019 asti). 11.7.2019 alkaen sivistystoimenjohtaja Eija Kuoppa-aho

- teknisen osaston toimialajohtaja vuodelle 2019 kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Keski-Nikkola (21.1.2019 asti). 22.1.2019 alkaen maankäyttöinsinööri Jussi Koivisto

- talous- ja rahoituspalveluosaston toimialajohtaja vuodelle 2019 talousjohtaja Arja Väliaho.

§ 15 ATERIAKORVAUKSET

Kaupunginhallitus päätti vahvistaa ateriakorvaukset pöytäkirjan liitteen mukaisesti noudatettavaksi 1.1.2019 lukien.

§ 16 VUODEN 2019 VAALIEN ENNAKKOÄÄNESTYSPAIKAT JA -AJAT SEKÄ VAALIPÄIVÄN ÄÄNESTYSPAIKAT

1.Kaupunginhallitus päätti, että v. 2019 vaaleissa yleisenä ennakkoäänestyspaikkana toimii Kirjasto – Monitoimitalo Pirkanlinna, os. Lukiotie 3, 63700 Ähtäri seuraavin aukioloajoin:

Eduskuntavaalit, ennakkoäänestys kotimaassa:

3.-5.4.2019 ja 8.4.2019                            klo 09.00-18.00

6.-7.4.2019                                               klo 10.00-14.00

9.4.2019                                                   klo 09.00-20.00

Europarlamenttivaalit, ennakkoäänestys kotimaassa:

15.-17.05.2019 ja 20.05.2019                  klo 09.00 – 18.00

18.-19.05.2019                                         klo 10.00 – 14.00

21.05.2019                                               klo 09.00 – 20.00

Lisäksi haja-asutusalueella äänestetään ennakkoon yhtenä päivänä äänestysbussissa, jona kyseisenä päivänä toimii kirjastoauto.

Haja-asutusalueen äänestyspaikat ja -ajat ovat:

Keskiviikot 3.4.2019 ja 15.05.2019:

- Alastaipaleen kylätalo                           klo 09.00-10.00

- Peränteen Kylätalo                                klo 10.20-11.20

- Ähtärinrannan Nuorisoseuran piha       klo 12.00-13.00

- Huikurin entisen koulun tienhaara        klo 13.40-14.40

- Vehun Kylätalo                                     klo 15.30-16.30

- Rämälän Kylätalo                                  klo 17.00-18.00

- Myllymäki, lähikauppa Tarmon piha    klo 18.30-19.30

Ennakkoäänestyspaikkoina, joissa kaupunginhallituksen asettama vaalitoimikunta suorittaa ennakkoäänestystä (laitosäänestys), ovat Ähtärissä:

Hoivakoti Hopeaharju, Mäntyrinne, Ähtärin terveyskeskus, hoitokoti Raikula ja asuntola Punatulkku, Ostolanhovi sekä Kuntoutuskeskus Otsonlinna. Laitosäänestys toteutetaan myös Ähtärin entisen sairaalan tiloissa olevassa Kuismankartanossa. Laitosäänestys toimitetaan yhden ennakkoäänestyspäivän aikana keskusvaalilautakunnan määräämänä ajankohtana.

2. Kaupunginhallitus päätti, että vaalipäivinä 14.04.2019 ja 26.05.2019 äänestysalueen äänestyspaikka on:

Äänestysalue 001: Kirjasto – Monitoimitalo Pirkanlinna, Lukiotie 3, 63700 Ähtäri.

§ 17 VUODEN 2019 VAALIEN VAALIVIRANOMAISTEN ASETTAMINEN

Kaupunginhallitus nimesi vaalilautakunnan ja -toimikunnan vuoden 2019 vaaleja varten seuraavasti:                  

Vaalilautakunta

Äänestysalue 001, Ähtäri:

Jäsen (5)                                                   Varajäsen (5)                 

Unto Kangasniemi                                   1. Kalle Kurkinen

Jorma Hakola                                           2. Henna Potinkara

Jukka Marin                                             3. Ritva Eloranta

Reija Kaskimäki                                      4. Esa Heinänen

Leila Kotamäki                                        5. Miia Korpisalo

Puheenjohtajaksi nimettiin Unto Kangasniemi ja varapuheenjohtajaksi Jukka Marin.

Vaalitoimikunta

Jäsen (3)                                                   Varajäsen (3)

Anna-Liisa Jaakkola                                1. Marita Toivonen

Harri Asiala                                             2. Janne Muhonen

Jutta-Kaisa Mikkola                                3. Mirka Poikelin

Puheenjohtajaksi nimettiin Anna-Liisa Jaakkola ja varapuheenjohtajaksi Harri Asiala.

§ 18 KUTSUNTALAUTAKUNNAN JÄSENET V. 2019

Kaupunginhallitus päätti valita kutsuntalautakuntaan vuodelle 2019 samat henkilöt kuin vuodelle 2018 eli edustajaksi Kalle Katvalan ja varaedustajiksi Tiina Sulkavan ja Tapio Järvisen. Vuoden 2019 kutsunnat pidetään Ähtärissä Pirkanlinnan tiloissa 20.11. klo 9.00.

§ 19 KAUPUNGIN YHTEISTOIMINTAELIMEN NIMEÄMINEN VUODELLE 2019

Kaupunginhallitus päätti kaupunginhallituksen puheenjohtajan selonteon perusteella nimetä henkilöt vuodelle 2019 yhteistoimintaelimeen seuraavasti:

Järjestöjen edustus:

Jäsenet                                                      Henk.koht.varajäsenet                 

Riikka Koskimaa                                        Eeva-Liisa Matkala

Jutta-Kaisa Mikkola                                   Anne Kujala

Tea-Hanna Leino                                       Eija Paavola

Marjaana Valkeejärvi (Tehy/Koho)            Tuula Kuoppa

Kauko Kantola                                           Ritva Eloranta

Marjaana Valkeejärvi (Tehy/Koho)            Tuula Kuoppa

Kaupunginhallitus nimeää työnantajan edustajat (6 kpl) ja varaedustajat (6 kpl):

kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki         khall puheenjohtaja Risto Harju

työsuojelupäällikkö Suvi Soinila             maankäyttöinsinööri Jussi Koivisto

varh.kasvatuspääll. Sirpa Mannismäki    vast.last.t.opett. Paula Korsumäki

hallintojohtaja Seppo Karjala                  kvalt puheenjohtaja Heimo Pirttimäki

vs.sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen

10.07.2019 saakka                                   rehtori Markku Juhola

11.07.2019 alk. sivistystoimenjohtaja    

Eija Kuoppa-aho                                     ”

talousjohtaja Arja Väliaho                       elinvoimapäällikkö Jani Takamaa

§ 20 VAMMAISNEUVOSTON EDUSTAJIEN NIMEÄMINEN

Kaupunginhallitus hyväksyi Ähtärinjärven sydänyhdistyksen ilmoituksen ja hyväksyy vammaisneuvoston jäseneksi Pirkko Aholan sekä varajäseneksi Arvo Rantalan.

§ 21 TIETOSUOJAVASTAAVAN NIMEÄMINEN

Kaupunginhallitus päätti, että Ähtärin kaupungin tietosuojavastaavan tehtävässä toimii jatkossa kaupungin ICT-asiantuntija.

§ 22 KIINTEISTÖNHUOLLON SIIRRON KOORDINAATIOTYÖRYHMÄN PERUSTAMINEN

Kaupunginhallitus päätti perustaa kiinteistönhuollon henkilöstön siirtoa valmistelevan koordinaatiotyöryhmän. Työryhmään nimettiin rakennuttajainsinööri Mirka Poikelin, Ähtärin Energia ja Vesi Oy:n valittava toimitusjohtaja sekä hallintojohtaja, henkilöstöpäällikkö Seppo Karjala, joka toimii myös työryhmän puheenjohtajana ja koolle kutsujana. Lisäksi koordinaatiotyöryhmään pyydetään ko. henkilöstöä edustavia ammattijärjestöjä nimeämään edustajansa. Mirka Poikelin nimetään työryhmän sihteeriksi. Lisäksi ryhmään nimetään Sami Kallislahti ja Jani Häkkinen.

§ 23 MAAHANMUUTTOTOIMIKUNNAN KOKOONPANO

Kaupunginhallitus nimesi Ähtärin kaupungin maahanmuuttotoimikuntaan seuraavat henkilöt:

Seppo Karjala, hallintojohtaja, toimikunnan puheenjohtaja (sijainen kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki)

Outi Rintamäki, sote-integraattori, Kuusiolinna Terveys Oy, toimikunnan sihteeri

Jani Takamaa, elinvoimapäällikkö

Markus Sulkava, toimitusjohtaja, Kiint. Oy:t Vuokratalot ja Ouluvesi

Kirsi Haveri, palveluvastaava, Kuusiolinna Terveys Oy

Kirsi Hirvilampi, sosiaaliohjaaja, Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä, (sijainen vs. sosiaalityön johtaja Jaana Rasi ja 1.8.2019 alkaen sosiaalityönjohtaja Jutta Paavola)

Marika Puntala, vapaa-aikatoimenjohtaja

Eija Kuoppa-aho, sivistystoimenjohtaja, (sijainen vs. sivistystoimenjohtaja Markus Hyytinen)

Päivi Ahopelto, erityisopetuksen koordinaattori, (sijainen rehtori Marika Pienimäki)

Sirpa Mannismäki, varhaiskasvatuspäällikkö

Marke Hirvilampi, osastonjohtaja- toimistosihteeri, Lakeudenportin kansalaisopisto

Mauno Salmela, ylitarkastaja, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Jorma Tukeva, koulutuspäällikkö, koulutuskuntayhtymä Sedu

Jukka Huhtiniemi, palvelujohtaja, Etelä-Pohjanmaan Te-toimisto        

Lisäksi toimikunnan työskentelyyn osallistuvat tarpeen mukaan seuraavien organisaatioiden edustajat: KELA, Poliisi, SPR, MLL, seurakunnat, jne

§ 24 ÄHTÄRIN KAUPUNGIN JA ÄHTÄRIN MATKAILU OY:N VÄLISEN YHTEISTYÖSOPIMUKSEN HYVÄKSYMINEN

Ähtärin kaupunginhallitus hyväksyi esitetyn Ähtärin kaupungin ja Ähtärin Matkailu Oy:n välisen yhteistyösopimuksen. Kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen Ähtärin kaupungin puolesta.

§ 25 KUUSIOKUNTIEN YHTEISTYÖSTRATEGIA

Kaupunginhallitus hyväksyi Kuusiokuntien yhteistyöstrategian ja esittää sen edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

§ 26 IRTISANOUTUMINEN KIINTEISTÖPÄÄLLIKÖN JA TEKNISEN TOIMEN TOIMIALAJOHTAJAN VIRASTA

Kiinteistöpäällikön tehtävien hoidon menestyksellinen siirtäminen rakennuttajainsinöörille ja uuden viranhaltijan tehokas perehdyttäminen tehtäviin vaikuttaa merkittävästi kaupungin teknisen toimialan tuloksellisuuteen.

Kaupunginhallitus hyväksyi kiinteistöpäällikön virkasuhteen jatkamisen kuukaudella. Virkasuhteen viimeinen voimassaolopäivä on 30.4.2019.

§ 27 SÄHKÖISEN KOKOUSKÄYTÄNNÖN KÄYTTÖÖNOTTO / ESITYSLISTOJEN JAKAMINEN

Kaupunginhallituksen esityslistat lähetetään kokoukseen osallistujille ensisijaisesti sähköpostitse jokaisen jäsenen luottamushenkilösähköpostiin. Tämän lisäksi voidaan tarvittaessa lähettää kokousaineistoa myös maapostina. Kokoukseen osallistuvat henkilöt voivat hakea paperimuotoisen esityslistan käyttöönsä kaupungin kirjaamosta.

Esityslistojen jakaminen voidaan tehdä myös luottamushenkilöportaalin kautta, kun portaali on otettu käyttöön.

§ 28 VAPAAEHTOISET TYÖ- JA VIRKAVAPAAT

Kaupunginhallitus päätti, että vuosina 2013-2018 noudatettua henkilöstön vapaaehtoisia työ- ja virkavapauksia koskevaa päätöstä noudatetaan myös vuonna 2019. Vapaa tulee pitää siten, että siitä aiheutuva taloudellinen säästö kirjautuu vuodelle 2019.

§ 29 ÄHTÄRIN LIIKUNTAHALLIN KAHVIO-VAHTIMESTARI-YRITTÄJÄN VALITSEMINEN

Kaupunginhallitus päätti jatkaa Ähtärin liikuntahallin kahvio-vahtimestarin toiminnan yrittäjäsopimusta toiminimi Lounasravintola Hovittaren kanssa toistaiseksi voimassa olevana. Sopimuksen irtisanomisaika on 6 kk, ellei yhteisymmärryksessä toisin sovita.

Yksityiskohdat sovitaan yhteistyösopimuksessa.

Kaupunginhallitus valtuutti kaupunginjohtajan päivittämään ja allekirjoittamaan kahvio-vahtimestaritoiminnan yhteistyösopimuksen Tmi Lounasravintola Hovittaren kanssa.

§ 30 TYÖLLISYYSKATSAUS, MARRASKUU 2018

Etelä-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen 20.12.2018 julkaiseman tilaston mukaan Ähtärin työttömyysaste 30.11.2018 oli 7,1 %. Työttömiä työnhakijoita oli marraskuun 2018 lopussa 180 kpl, jossa oli lisäystä edelliseen kuukauteen verrattuna 1 kpl ja vähennystä vuoden 2017 marraskuuhun verrattuna 39 kpl eli 18 %.

Ähtärissä oli 30.11.2018 kaikkiaan 15 lomautettua henkilöä.

Kaupunginhallitus merkitsi eo. tiedoksi. 

§ 31 OTTOKELPOISET PÄÄTÖKSET

Kaupunginhallitus merkitsi päätökset tiedoksi. Päätöksiä ei oteta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

§ 32 KAUPUNGINJOHTAJAN JA HALLINTOJOHTAJAN AJANKOHTAISKATSAUS

Merkittiin tiedoksi kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan kokouksessa esittämä ajankohtaiskatsaus.

§ 33 TIEDOKSI

Kaupunginhallitus merkitsi asiakirjat tiedoksi.  

§ 34 LAINAN (300.000 EUROA) MYÖNTÄMINEN KIINTEISTÖ OY ÄHTÄRIN SAIRAALANMÄELLE

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Kiinteistö Oy Sairaalanmäelle myönnetään 300.000 euron laina, jonka korko on 12 kk:n euribor (vähintään +-0) + 0,5 prosentin marginaali. Laina rahoitetaan lisälainalla. Lainaan haetaan 150 %:n kiinteistökiinnitys eli 450 000 eurolle.

§ 35 LAINAN (300.000 EUROA) MYÖNTÄMINEN KIINTEISTÖ OY OULUVEDELLE

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että Kiinteistö Oy Ouluvedelle myönnetään 300.000 euron laina, jonka korko on 12 kk:n euribor (vähintään 0) + 0,5 prosentin marginaali. Laina rahoitetaan lisälainalla ja lainanottovaltuudet nostetaan 27,5 miljoonaan euroon. Lainaan haetaan kiinteistökiinnitys 150 prosenttisesti eli 450 000 eurolle.

______________________________

Kaupunginhallituksen päätökset täydellisinä ovat saatavissa Ähtärin kaupungin kirjaamosta.

Ähtärin kaupungin kirjaamo

Ostolantie 17

63700 Ähtäri

puh. 06 2525 6000

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.