Ähtärin järvien pinnalla on viime päivinä näkynyt erikoinen luonnonilmiö. Vaaleankeltainen tai vaaleanruskea aines kerääntyy lautoiksi tai kulkee nauhoina veden pinnassa kasautuen lopuksi rantaan. Kyseessä on puiden siitepöly. Suurin siitepölyn tuottaja on mänty, mutta ilmiö on tänä vuonna voimakas kaikkien pensaiden ja puiden kukkiessa samanaikaisesti. Siitepölyn seassa saattaa joskus näkyä myös öljymäistä ainetta. Ihmisen tekemä öljy leviää tasaisesti joka suuntaan eikä hajoa, sirpaloidu tai kasaannu. Jos öljy käyttäytyy edellä kuvatulla tavalla, kyseessä on luonnontuote, mäntyöljy. Asian voi varmistaa hajottamalla öljylautan esimerkiksi tikulla.
Siitepöly ja usein sen seurana oleva mäntyöljy eivät ole terveydelle vaarallisia, eikä niitä tarvitse poistaa vedestä. Mikäli iho kutisee siitepölyisessä vedessä uimisen jälkeen, kannattaa käydä suihkussa. Siitepölyn esiintyminen voi muuttua hyvinkin nopeasti ja esimerkiksi ikävän näköisen uimarannan tilanne voi olla täysin erilainen jo 30 minuutin jälkeen.
Ilmiö päättyy aikanaan, mutta sillä välin voimme nauttia tästä luonnon tarjoamasta erikoisesta näytelmästä.
Mediatiedote
Vapaa julkaistavaksi 3.4.2024
Kaupunkivesien kokonaisvaltaista hallintaa Parkanossa, Virroilla ja Ähtärissä
Kaupunkivedet eivät tarkoita yksinomaan hule-, sade- tai sulamisvesiä eikä viemäreissä kulkevia jätevesiä, vaan laajaa vesienhallinnan kokonaisuutta, johon vaikuttavat niin kaupunkirakenne ja sen muutokset, kulutustottumukset sekä teknologian kehittyminen ja ympäristötekijät.
Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat rankkasateet lisäävät painetta kaupunkivesien hallinnan parempaan ymmärtämiseen ja ennakoitiin. Kaupunkivedet muodostavat kokonaisuudessaan merkittävän ympäristökuormituksen lähteen, jonka hallinta vaatii lisää ymmärrystä ja yhteistyötä.
Yhteistyössä Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry:n kanssa Parkanon, Virtain ja Ähtärin kaupungit lähtevät edelläkävijöinä Suomessa rakentamaan omia kaupunkivesien hallintasuunnitelmiaan ennakoiden tulevan yhdyskuntajätevesidirektiivin vaatimuksia.
Kaupunkien yhteistyöllä tavoitellaan toimenpiteiden tehokkuutta sekä luodaan pohjaa myös muille Suomen pienille kaupungeille, vaikka direktiivin vaatimukset eivät vielä niihin kohdistukaan.
Kaupunkivesien kokonaisvaltainen hallintasuunnitelma ei ole vain direktiivin asettama velvoite, vaan työkalu vesienhallinnan kehittämiseen. Se kuvaa missä ja miten kaupunkivesiä muodostuu, mihin niitä johdetaan, miten niitä käsitellään ja millaisia vaikutuksia ympäristöön niistä aiheutuu. Hyvin laadittu hallintasuunnitelma on työkalu kaupunkivesien riskien hallintaan ja kehittämistoimenpiteiden ja resurssien kohdistamiseen sinne, missä niillä on eniten vaikutusta.
Hankkeen tuella toteutettavan hallintasuunnitelmien laatimistyön odotetaan tuovan selkeyttä ja parantavan kaupunkivesien tilan ja kokonaiskuvan hahmottamista niin Ähtärissä, Virroilla kuin Parkanossakin.
Ensimmäisinä toimenpiteinä hankkeessa ryhdytään muodostamaan yhteistä näkemystä siitä, mitä konkreettisesti hallintasuunnitelma pitää sisällään pienien kaupunkien tapauksessa ja millaisia kehittämistoimia hankkeen aikana on tarpeen tehdä, jotta hallintasuunnitelmat saadaan laadittua.
Helmikuussa 2024 käynnistyneen yhteistyöhankkeen nimi on Kaupunkivesien Riskit Kuntoon (Kaverit). Hankkeen kokonaisbudjetti on 230 750 euroa, josta Ympäristöministeriö hallinnoima Vesiensuojelun tehostamisohjelma osuus on 184 600 euroa. Hanketta koordinoi Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry. Hankkeen päivittyvät kotisivut löydät osoitteesta www.järves.fi/kaverit ja lisätietoa rahoituksesta osoitteesta www.ym.fi/vedenvuoro.
Lisätietoja hankkeesta antavat:
Rauno Leván, sihteeri, Järvi-Suomen Vesihuoltolaitokset ry., p. 040 6325 006, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Kari Santikko, tekninen johtaja, Parkanon kaupunki, p. 044 7865 601, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Stefan Hirvelä, yhdyskuntatekniikan päällikkö, Virtain kaupunki, p. 050 462 1646, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Marjo Mäkipelto, yhdyskuntatekniikan insinööri, Ähtärin kaupunki, p. 040 161 6690, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Päivitys tilanteeseen 13.2.2023
Etapin toimialueella jätteenkuljetukset toimivat taas normaalisti.
Jätteenkuljetukset toimivat taas Ilmajoella, kanta-Kurikassa, Lapualla, Töysässä ja Ähtärissä.
Alueellamme katko jäi hyvin vähäiseksi. Osa perjantaista on jäänyt hoitamatta, mutta nämäkin kohteet saadaan pian tyhjennettyä.
---
Poltettavan jätteen pakkaavien jäteautojen kuljetukset pysähtyvät hetkellisesti Lakeuden Etapin ja Lakeuden jätelautakunnan toimialueella Ilmajoella, kanta-Kurikassa, Lapualla, Töysässä ja Ähtärissä. Katkos alkaa maanantaista 13.2.2023.
Poikkeustilanne johtuu Etapin urakoitsijana toimineen Jätehuolto Laine Oy:n heikentyneestä valmiudesta selviytyä urakkasopimusten mukaisista velvoitteista. Jätteenkuljetukset pyritään käynnistämään mahdollisimman nopeasti uudestaan, Lakeuden Etappi Oy on käynnistänyt asiassa tarvittavat toimet. Tällä hetkellä katkoksen kesto ei ole tiedossa. Etapin nettisivuille päivitetään tulevat ajantasaiset tiedot tilanteesta.
Jätehuollossa priorisoidaan tarvittaessa jätteenkuljetuksia, jotta kriittisten kohteiden, kuten esim. terveyskeskusten, palvelutalojen, koulujen ja päiväkotien, jätehuolto pystytään turvaamaan mahdollisimman hyvin. Poltettavassa jätteessä jätelavojen ja puristinkonttien tyhjennykset toimivat normaalisti, koska ne ovat eri urakassa kuin pakkaavien jäteautojen urakat.
Bio- ja pakkausjätteiden (kartonki-, muovi- ja lasipakkaukset sekä pienmetalli) kerätään normaalisti. Jäteasemat ovat normaalin aukiolon puitteissa avoinna ja ekopisteet ovat käytettävissä.
Poltettavan jätteen osalta suositellaan tarkempaa lajittelua, jolloin poltettavaa jätettä syntyy vähemmän. Jos poltettavan jätteen jäteastia täyttyy ennen seuraavaa tyhjennystä, tulee ylimääräinen poltettava jäte viedä jäteasemalle tai jäte tulee pakata esimerkiksi jätesäkkiin ja säilyttää kiinteistöllä esimerkiksi varastossa. Lisäsäkin voi jättää jäteastian vierelle, kun jätteenkuljetukset käynnistyvät.
Lisää ja tarkentavaa tietoa asiasta alla olevien linkkien kautta:
Lakeuden Etappi Oy:n paikallinen tiedote
Lakeuden jätelautakunnan alueellinen tiedote
Kunnallisten jäteyhtiöiden kattojärjestö KIVOn valtakunnallinen tiedote
Kaavateiden kunnossapito urakoitsija on vaihtunut. Kaavateiden ja kevyenliikenteenväylien kunnossapitokauden 1.9.2022-31.8.2024 pääurakoitsija on Destia Oy. Kaavateiden kunnossapidosta voi antaa palautetta Destia Alavus Whatsapin kautta viestien muodossa numeroon 045 7978 7110. Puhelinnumeroon ei pysty soittamaan.
Lisäksi Destian nettisivuilta löytyy ohjeet maanteiden hoitourakan Destia Alavus- tiedotusryhmään liittymisestä, joka koskee myös Ähtärin aluetta.
Teiden talvihoidon lumenpoiston laatuvaatimukset sään ja kelin muutostilanteessa:
Kävely- ja pyöräilyväylien laatu yöllä klo 22-07 välillä voi olla alempi.
Lumisyvyydet koskevat normaaleja lumisateita poikkeuksellisissa lumimyrskyissä sekä kinostumista aiheuttavissa tilanteissa arvot voivat ylittyä.
Poikkeukselliseksi lumimyrskyksi katsotaan tilanne, kun lunta sataa yhtäjaksoisesti vähintään 10 cm 4 tunnin aikana.
Kiinteistö Oy Ähtärin Vuokratalojen ajanvarauskäytäntöihin on kesäkuun alussa tullut uudistuksia. Jatkossa ajan voi varata asiakaskäynnille viikon jokaiselle päivälle, joko puhelimitse asuntotoimiston palvelunumerosta 0400 861 509 tai netin kautta Ähtärin Vuokratalojen ja Ähtärin kaupungin verkkosivuilta. Ilman ajanvarausta asuntotoimisto palvelee aina tiistaisin.
Tea-Hanna Leino aloitti toukokuussa Ähtärin Vuokratalojen vuokra-asuntosihteerinä ja suosittelee, että asiakkaat käyttäisivät nettiajanvarausta aktiivisesti hyväkseen:
− Asiakkaan kannalta verkon välityksellä tai puhelimitse tapahtuva ajanvaraus tuo ennen kaikkea joustavuutta, kun asioiden käsittelyyn voi varata tarpeeksi aikaa eikä tule kiireen tuntua. Olemme laajentaneet aukioloaikojamme niin, että etukäteen ajan varaamalla voimme ottaa varauksen tehneen asiakkaan vastaan viikon jokaisena päivänä. Ilman ajanvarausta asuntotoimistossa voi asioida tiistaisin klo 9–15 (lounasaika klo 11–12).
Ähtärin Vuokratalojen toimitusjohtaja Markus Sulkava kertoo, että Ähtärin Vuokratalojen tarjoamien asuntojen tasoon on viime vuosina panostettu voimakkaasti:
– Asuntoja on remontoitu kymmenittäin, kodinkoneita uusittu ja piha-alueita laitettu kuntoon. Meillä on nyt tarjota hyväkuntoisia vuokra-asuntoja varsin kilpailukykyiseen hintaan, Sulkava lupaa.
Ähtärin kaupunkikonserniin kuuluvalla Ähtärin Vuokrataloloilla on noin 230 vuokra-asuntoa, joista suurin osa sijaitsee Ähtärin keskustan tuntumassa. Asunnot ovat pääasiassa yksiöitä, suuria kaksioita sekä kolmioita. Suurimmassa osassa on oma sauna. Parhaimmillaan asunnon voi saada jopa samana päivänä.
Lisätietoja: Toimitusjohtaja Markus Sulkava, puh. 040 648 5878, sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Jätelain muutoksen ja uuden jäteasetuksen seurauksena jätteiden lajitteluvaatimukset kiristyvät. Ähtärin kaupunki kuuluu Lakeuden jätelautakuntaan, joka uudistaa jätehuoltomääräyksiään vastaamaan jätelain muutoksia. Määräysten päivitys on kesken eikä kaikkia lomakkeita tai ohjeistuksia ole vielä luotu. Laajan uutisoinnin ansiosta ihmiset ovat kuitenkin heränneet tiedustelemaan kompostointiasiaa, mihin pyritään vastaamaan tällä tiedotteella.
Asuinkiinteistöjen tulee jatkossa lajitella elintarvikejätteet (biojäte) erilleen sekajätteestä. Biojätteen jatkokäsittelyyn on olemassa kaksi vaihtoehtoa:
Jätteenkuljetuksen kalustoa tullaan uusimaan, ja jäteastioihin tulee uudenlaisia 2-lokeroisia astioita kiinteistöille, joissa biojätettä ei synny kovin paljoa. Nämä astiat toimitetaan Etappi Oy:n puolesta.
Biojätekompostorin tulee olla seiniltään tiivis, siinä tulee olla kansi ja pohja tai nk. jyrsijäverkko tuhoeläinten pääsyn estämiseksi. Mikäli biojätettä syntyy kiinteistöllä vuoden ympäri (vakiasunnot), täytyy kompostorin olla myös lämpöeristetty. Biojätteen kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus Lakeuden jätelautakunnalle. Samalla voi anoa pidennystä poltettavan jätteen tyhjennysväleihin. Tarvittava lomake löytyy Lakeuden jätelautakunnan sivuilta kohdasta asiointi -> lomakkeet -> Hakemus jäteastian tyhjennysvälin pidentämiseksi .
Jätehuoltoyhtiö ja Lakeuden jätelautakunta tiedottavat asiasta tarkemmin uusien jätehuoltomääräysten astuttua voimaan.
Lisätietoja: Minna Hakala, ympäristönsuojelusihteeri, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Ammattimaiset toimijat
Ympäristönsuojelulainsäädäntö on muuttunut, minkä seurauksena maa-ainesten ottotoimintaan liittyvät lupa- ja valvonta-asiat siirtyvät rakennusvalvonnalta ympäristönsuojelutoimelle. Aiemmin myönnetyt maa-aines ja ympäristöluvat pysyvät ennallaan. Vireille tulevat maa-aines ja ympäristölupahakemukset käsitellään yhtenä lupamenettelynä. Jatkossa kaikissa maa-ainesasioissa otetaan yhteyttä kaupungin ympäristönsuojelutoimeen. Muutoksesta lähetetään kirje ammatinharjoittajille.
Kotitarpeiksi ottavat
Kotitarveotto tarkoittaa omalla maalla olevan maa-aineksen ottamista omaan tarpeeseen. Tarve on tarvittaessa todistettava. Lain mukaan hyväksyttäviä kohteita ovat mm. maatalouden edellyttämät tarpeet sekä tienparannus.
Yli 500 m3:n kotitarveotto samalta ottoalueelta on hyväksytettävä viranomaisella. Yleisimmin kotitarveotolle myönnetään 1000 m3 ottolupa, minkä jälkeen otto lopetetaan ja alue maisemoidaan tarvittaessa. Samalle alueelle voidaan myös hakea uusi kotitarveottolupa, mikäli tarvetta on ja otettavaa ainetta riittää.
Pohjavesialueella tai muulla pilaantumiselle herkällä alueella ei kotitarveotto ole mahdollista. Kotitarveoton perusteella nostettua maa-ainesta ei saa myydä eteenpäin. Myös näiden kohteiden valvonta siirtyy ympäristönsuojelutoimelle.
Lisätietoja
Minna Hakala
ympäristönsuojelusihteeri
040-6474 686
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.