KuvataideYlävedet Liisa Ahokas 3

Kuvataide on liittynyt ähtäriläiseen kulttuuriin jo 1800-luvulta lähtien. Kultakauden kuvataiteilijat kutean Järnefelt, Hugo Simberg, Eemu Myntti, Vilho Sjöström ja Lauri Leppänen ovat viettäneet aikaansa ja tehden taidetta Ähtärin maisemissa.
Hugo Simbergin elämä päättyi Peränteen Sarkolassa kesäkuussa 1917. Hänen lankonsa Eemu Myntti teki taidetta kesäisin Liesjärven rannalla. Vilho Sjöström on maalannut mm Ähtärin kirkon alttaritaulun.

Vuonna 2017 tuli kuluneeksi 100 vuotta Hugo Simbergin kuolemasta Peränteen Sarkolassa. Paikalle pystytettiin muistomerkki sekä opastustaulu.

Kuvataiteessa Ähtäri tunnetaan parhaiten taiteilija-professori Eero Hiirosesta ja hänen töistään. 50-luvulla uransa aloittaneen taiteilijan upeita teoksia on ympäri maailmaa.
Mittava kokoelma taiteilijan töitä on esillä Pirkanpohjan Taidekeskuksessa Ähtärin keskustassa.
Taidekeskuksessa järjestetää yleensä noin kerran vuodessa vaihtuva näyttely.

Yksi merkittävä ähtäriläinen kuvataiteilija oli Harri Kumpulainen (k. 2010). Hän maalasi monia tauluja ähtäriläisistä rakennuksista sekä maisemista.

Alueella on toiminut jo 50 vuotta aktiivinen Suomenselän Taiteilijaseura, joka järjestää näyttelytoimintaa.

 

Yksi taitelija, professori Eero Hiirosen vaikuttavimmista teoksista on noin 7 metriä korkea Ylävedet-veistos, joka siirrettiin
keväällä 2018 Ähtärin matkailualueelta keskustaan Ouluveden rannalle.