Näyttelyt
Kiitos kaikille vuoden 2024 kesänäyttelyissä ja -tapahtumissa käyneille. Pirkanpohjan kesä sai paljon positiivista palautetta.
Pirkanpohjan taidekeskuksen Punaisessa talossa on syksyn ja talven 2024-2025 aikana kaksi näyttelyä: Eero Hiironen, Edelläkävijä - materiaalin voima -näyttely sekä Pirkanpohjasäätiön taideosallisuushankkeen näyttely Kaiken maailman muotoja. Pirkanpohjan taidekeskuksen näyttelyihin ja rakennuksiin pääsee tutustumaan ryhmävarauksella ennakkoon sopien.
1. Kokoa ryhmä.
2. Sovi yksityisvierailuaika: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
3. Tule tutustumaan taiteeseen. Myös opastusta kannattaa kysyä.
Ryhmävierailun hinta muodostuu ovien aukaisusta (40 €) ja pääsymaksuista (12 €/ hlö tai Museokortti/ Smartum/ Epassi).
Toistaiseksi maksu laskulla tai käteisellä.
Tutustu Me kaikki keskellä taidetta -hankkeeseen lisää tästä linkistä.
Aiemmat näyttelyt
Vuosi 2024
Mielessäni - Samuli Heimonen ja mestarit sadan vuoden takaa & Eero Hiironen, Edelläkävijä, materiaalin voima
Pirkanpohjan taidekeskuksen kesän 2024 Mielessäni-näyttelyn päätaiteilija oli Samuli Heimonen. Näyttelyssä Heimosen kiehtovat eläinaiheiset mielenmaisemamaalaukset ”keskustelivat” sata vuotta aiemmin eläneiden taiteilijoiden herkkien maisemamaalausten kanssa. Heimosen maalaukset viehättävät ja koskettavat laajaa yleisöä. Niiden äärellä joku voi nauttia eläimen katseen sykähdyttävästä maalausteknisestä taituruudesta, toinen ihastuu moniselitteisen maiseman mystisyydestä. Uusi elämys syntyy, kun näyttelyssä siirtyy Heimosen monumentaaliselta salaperäiseltä maalaukselta menneen ajan sympaattisen maiseman äärelle tai tulee herkkien eläinkasvojen lumoamaksi.
Veistossalissa avautui professori Eero Hiirosen Edelläkävijä -näyttely, jonka teemana on materiaalin voima. Suomen suurimpiin kuuluvan teräsveistosten kokoelmassa materiaalit ja tekniikat ovat kiinnostava näkökulma. Eero Hiirosella oli käytössään ja kehittelyn kohteena laaja paletti veistosmateriaaleja. Hän työskenteli aktiivisesti läpi taiteilijauransa teosmateriaalien, veistosrakenteiden ja metallipintojen kehittämisessä.
Vuosi 2023
Eemu Myntti Taiteilijatapaamisia -näyttely ja Eero Hiironen Edelläkävijä -näyttely
Ähtärin kaupunki hankki mittavan Myntti -kokoelman vuonna 2021. Nyt kokoelma harvinaisuuksineen on ensimmäistä kertaa nähtävillä yleisölle 5.5.-31.8.2023. Taiteilijatapaamisia -näyttelyssä on persoonallisen väritaiturin ennennäkemättömiä teoksia, kuten taiteilijan maalaama muotokuva Tove Janssonista. Eemu Myntti kertoi ilmaisevansa väreillä, mutta myös ihmiskasvoilla. Hänen omalaatuiset eläväiset kukka-aiheensa kertovat myös taiteilijapersoonallisuudesta. Näyttelyn maalauksissa ”tavataan” taiteilijoita ja tutustutaan Eemu Myntin grafiikan- vedoksiin ja luonnoksiin. Esillä on myös muutamia Myntin taiteilijaystävien Eero Nelimarkan ja Einari Uusikylän sekä puolison taiteilija Eva Bremer-Myntin teoksia.
Veistossalissa avautuu professori Eero Hiirosen Edelläkävijä -näyttely. Suomen suurimpiin kuuluvan teräsveistosten kokoelmassa vesiaihe näyttäytyy katsojalle monista näkökulmista. Eero Hiironen otti teoksillaan kantaa puhtaan veden kysymyksiin jo vuosikymmeniä sitten. Hän käsitteli pioneerin tapaan läpi uransa nykyään hyvin ajankohtaista asiaa pohtien veden olemusta ja merkitystä. Näyttelyssä kauniit teräspinnat herättelevät katsojan muistikuvia vedestä.
Vuosi 2022
Eero Euroopassa -näyttely
Näyttely valottaa eurooppalaisen modernismin vaikutusta Eero Hiirosen (1938-2018) taiteeseen sekä hänen laajaan näyttelyhistoriaansa Euroopassa. Esillä on myös teoksia hänen keräämästään eurooppalaisen taiteen kokoelmasta.
Pitkän ja tuotteliaan taidemaalari- ja kuvaveistäjäuransa alkuvaiheessa nuori Hiironen oli innostuneen avoin Euroopan moderneille ja abstrakteille taidevirtauksille. Hän teki taidekokeiluja paitsi taidekirjojen ja -lehtien myös kannustavan seminaariopettajansa inspiroimana tutkien erilaisten suuntausten antia omalle tekemiselleen. Vähitellen tulivat läheisiksi kubismi, ekpressionismi, informalismi, konkretismi ja erityisesti futurismi.
Vuosi 2021
15 tekijää
Pirkanpohjan taidekeskuksessa kesällä 2021 nähtävä näyttely "15 tekijää" esittelee monipuolisesti nykytaidetta viideltätoista kuvataiteilijalta. Käsitteellä "tekijä" viitataan näyttelyssä käsityöläisyyteen ja sitä kautta jonkin tekniikan tai tavan hallitsemiseen. Yhteisenä nimittäjänä näyttelyn taiteilijoille on kiinnostus erilaisten materiaalien käyttöön. Näyttely on läpileikkaus ajankohtaisista, mutta samalla ikuisista teemoista: yksi teemoista on huoli ympäristöstä ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä. Näyttelyn kuratoi ähtäriläislähtöinen kuvataiteilija Jarkko Rantanen.
Näyttelyssä mukana olevat taiteilijat: Andrei Bakharev, Petteri Cederberg, Ilmari Gryta, Marjatta Holma, Lotta Hänninen, Jouna Karsi, Erkki Nampajärvi, Mika Natri, André Peterdi, Eeva Peura, Meri Peura, Jarkko Rantanen, Elina Ruohonen, Sanna Vainionpää ja Juha Welling.
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
Vuosi 2019
EERO HIIRONEN
(1938–2018)
Muistonäyttely / Memorial exhibition
Veden muisti / Memory of Water
Pirkanpohjan taidekeskuksessa on esillä sen perustajan, edesmenneen ähtäriläisen kuvanveistäjän, professori Eero Hiirosen muistonäyttely. Taiteilijan käsissä eri metallit muotoutuivat luonnon ja erityisesti veden kuviksi. Kansainvälisesti tunnettu Hiironen oli myös kuvataiteilija. Muistonäyttely on esillä Punaisessa talossa.
Pirkanpohja Art Centre shows a memorial exhibition of it’s founder, sculptor and professor Eero Hiironen, who lived in Ähtäri. Sculptor formed different metals into shapes and figures of nature and especially water. Worldwide known Hiironen was also an artist. Memorial exhibition is displayed in the Red House.
Vuosi 2018
Veden vuodet/ Years of Water – Eero Hiironen 80 vuotta/ years
Vuosi 2017
Punaisessa talossa:
Hugo Simberg ja Eemu Myntti -lankomiehet
Professori Eero Hiirosen veistossali
Sinisessä talossa:
Ähtäri - Kuvien sinfonia
Ähtäri-tuotteiden näyttely
Vuosi 2016
Kultakauden taiteilijoita, teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Akseli Gallen-Kallela, Arvid Järnefelt, Albert Edelfelt, Wilho Sjöström, Albert Gebhard, Ferdinand von Wright, Magnus Enckell ja Ville Vallgren. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Ateneumin kanssa.
Sinisessä talossa ähtäriläisten nuorten taiteilijoiden Marjo Matikan ja Jarkko Rantasen töitä.
Vuosi 2013
Sinisessä Talossa luontokuvaaja Benjamin Pöntisen luontokuvia pelloilta ja metsistä Punaisessa talossa professori-kuvanveistäjä Eero Hiironen 75 vuotta, juhlanäyttely.
Vuosi 2012
Ahvenenmaalaisen taiteilija Guy Friskin näyttely "Kuvia päiväkirjastani" sekä Eero Hiirosen perusnäyttelyn lisäksi hänen 1950-luvun tuotantoaan.
Suomen Lasimuseon näyttely - mukana 1950-luvun kultakauden tunnetuimpien muotoilijoiden töitä
Vuosi 2007
Pikku Mestari
Pyhät ja pahat
Liettualaisia pyhimys- ja paholaisfiguureja Kaunasista, Liettuasta
Kimmo Ojaniemi KONES - kineettisiä veistoksia
Tapani Hietalahti Joko Tai Vai Sekä Että -etnosemanttinen tutkimus aiheesta PARA
Vuosi 2003
Hannu Hautalan valokuvanäyttely
Pikku Mestarit
Pohjalainen taide tänään - Pohjalaisen taiteilijaliiton juhlanäyttely
Pirkanpohjan ajalta - Prof. Eero Hiirosen uusimpia sekä harvemmin esillä olleita teoksia
Kimara - Pirkanpohjan taiteilijoita vuosien varrelta
Vuosi 2002
Sinisen Talon syysnäyttely
Airaksinen-Rade Sinikka, Ojaniemi Kimmo, Pyykkö Kimmo, Salosmaa Aarno, Talja Soile
Pikku Mestarit
Tämä oli meidän markka - kattava näyttely Suomen markan historiasta
Vuodet 2000-2001
Syysvierailu - Jyväskylän taiteilijaseuran vierailunäyttely
Ryhmä taiteilijoita Lausannen alueelta
Nettinäyttely
Visioita Virosta - tunnettujen virolaisten nykytaiteilijoiden näyttely
Vuosi 1999
Cobra - maailmankuulun taiteilijaryhmän syntymän 50-vuotisjuhlanäyttely
Pikku Mestarit
Sielunmaisemia - peofessori Nando J. Mikola
Vuosi 1998
Suomenselän Taiteilijaseuran 30-vuotisjuhlanäyttely
ARS-Häme 25 vuotta - kantahämäläiset taiteilijat
Taiteilija kerää - teoksia taiteilijoiden kokoelmista
Veikko Hirvimäki - kolme teosta veistospuistossa
Eero Hiironen 60 v juhlanäyttely - vesi, maa ja aurinko, yli 170 teosta vv 1956-98
Pikku Mestarit
Tove Jansson: Satiirisia piirroksia 1932-54
Tuulikki Pietilä: Grafiikkaa
Vuosi 1997
Lotta - urhea suomalainen näyttely
Sinisen Talon syksy; Kalevi Jokinen, Lasse Kempas, Elina Luukanen, Väinö Rouvinen ja Kaarina Sepponen
Norjalaista taidetta - Irma Salo-Jaeger, Hanne Borchgrevink, Tore Hansen
Juhani Harri - esinesommitelmia ja kollaaseja
Pikku Mestarit
Hugo Simberg - akvarelleja, piirroksia ja grafiikkaa vuosilta 1897-1917. Muistoja Niemenlautasta, Hugo Simbergin valokuvia