Me kaikki keskellä taidetta -hanke
Pirkanpohjan taidekeskuksessa aloitettiin 2.9.2024 vuoden pituinen taideosallisuushanke, jonka nimi on "Me kaikki keskellä taidetta". Hankkeen kohderyhmiä ovat lapset, nuoret, seniorit ja erityisryhmät. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on kehittää ihmistä lähelle tulevia matalan kynnyksen toimintasisältöjä, joissa taide ja taidetoimintaan osallistuminen muuttuu kotoisammaksi. Hanketta rahoittavat EU:n osarahoitus, Leader Kuudestaan, Töysän Säästöpankkisäätiö sekä Pirkanpohjasäätiö.
AJANKOHTAISTA & HANKKEESSA TOTEUTUNUTTA
RUNOKUTSU
lukioikäisille nuorille sekä senioreille
Innostaako luonto sinua runoilemaan? Olisiko sinun luontorunosi esillä ensi kesän taidenäyttelyn yhteydessä?
Pirkanpohjan taidekeskuksen taideosallisuushanke järjestää RUNOKUTSUN.
Ensi kesän Punaisen talon näyttelyn aihe on "luonnossa koettu". Kutsumme luontoaiheisen runon kirjoittamiseen kahta ikäluokkaa - senioreita ja lukioikäisiä nuoria. Teemoja ovat: metsä, vesistö, taivaan ilmiö tai sää/ilmasto. Osallistuneista runoista valikoituu 2-6 runoa painetuiksi tauluiksi näyttelysalien teosten läheisyyteen. Runoja julkaistaan kesänäyttelyn yhteydessä myös muun muassa verkossa. Osallistumisohjeet ja säännöt löytyvät tästä linkistä. Runoja otetaan vastaan tammikuun loppuun saakka.
Ikäryhmän 60+
PUNAISEN TALON TORSTAIT
Hankkeen kohderyhmälle 60+ -ikäisten uusi toimintamuoto "Punaisen talon torstait" alkoi syksyllä ja jatkuu keväällä 2025. Kokoontumisissa joka toinen viikko tutustuttaan taloon/näyttelyihin, jutellaan tai valmistetaan pieni tuotos sekä kahvitellaan. Juttelun lomassa kuvapingoa tai muuta ryhmän ehdottamaa puuhaa. Syksyllä 2024 kokoonnuttiin 17.10.-28.11. klo 13-14.30. Keväällä taas tavataan Pirkanpohjan taidekeskuksen Punaisessa talossa, yhdessä sovitus kokoontumispäivämäärät ovat 23.1., 6.2., 20.2., 6.3., 20.3., 3.4., 24.4. ja 8.5. Jos et ole vielä osallistunut, tule yhdelle kerralle kokeilemaan. Tähän voi osallistua vaihtelevasti, ei tarvitse sitoutua. Jokaisella kerralla on ollut uusia ja aiemmin osallistuneita.
Osoite on Ähtärintie 36. Tiedustelut p. 045 26 88 704/ Minna.
Yhteisöteos KOIVUNLEHDET kesän 2025 näyttelyyn
Hankkeen yhteisöteos syntyy siitä, kun jokainen sadoista eri ikäisistä osallistujista valmistavaa, päällystää tai värittää YHDEN omannäköisen puunlehden. Kun lehdet kootaan yhteen, siitä syntyy iso yhteisöllinen tilateos eli installaatio. Tavoitteena on valmistaa erilaisissa ryhmissä ja pajoissa iso määrä 12 senttimetrin kokoisia "puunlehtiä" erilaisista materiaaleista. Valmistuneet ja Pirkanpohjaan saapuneet "lehdet" pääsevät kesän 2025 päänäyttelyn yhteisöteokseen mukaan. Lehden tehtyäsi olet yksi teoksen tekijöistä.
Pyydä ryhmällesi osallistumisohjeet
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Ähtärin MARRASVALOT - yhteisölliset valojen illat
Pirkanpohjan pihapiirissä oli PE 15.11. ja LA 16.11. klo 17-21 yhteisöllisesti tuotetut valojen illat. Tapahtuma keräsi kahden päivän aikana n. 400 kävijää. Pihapiirissä oli hankkeen kohderyhmien valoteoksia, valaisukohteita ja valoesitys. Nähtävillä oli yli 30 valokohdetta, joita valmistelemassa oli ollut hankkeen osallistujina n. 280 eri ikäistä ihmistä eli n. 5% koko kaupungin väestöstä! Tekijöinä oli ähtäriläisiä lapsia, nuoria, senioreita ja erityisryhmiä sekä Pirkanpohjan taidekeskus. Illoissa oli tarjolla lämmintä mehua & keksejä. Kaikille oli vapaa pääsy. Seuraavassa esteettömyys -tilanne ja mahdollisuus ilmoittautua liikuntarajoitteisen käynnille.
Hankkeen kohderyhmien valmistelua valokohteiden tuottamisessa saattoiseurata täällä >> Facebook-tapahtuman keskustelu.
Iltojen kartta ja vinkiksi pysäköintipaikkoja.
Hankkeen tiedotustilaisuus: "Oletko kuullut millainen hanke Ähtärissä on alkanut?"
Kirje sinulle >>
Heippa,
tule kuulolle ja kaffille TI 12.11. klo 17. Kerron Ähtärissä alkaneesta kulttuurihyvinvointiin liittyvästä hankkeesta, jossa kohderyhmiä ovat lapset, nuoret, seniorit ja erityisryhmät.
Minulla on jo tässä vaiheessa tosi mukavaa kerrottavaa. Ähtärissä moni asia onnistuu näin kivasti. Vastaan mielelläni kysymyksiin, jos osaan. Hankkeeseen saa myös ehdottaa uutta aihetta, mietitään yhdessä, voisiko ehdotuksen toteuttaa vuoden sisään.
Samalla kaikille vapaa sisäänpääsy hankkeen näyttelyyn sekä alakerroksen kesänäyttelyyn.
Vielä samaan kauppaan hanke-keskustelun päätteeksi halukkaille pieni opastus Punaisen talon näyttelyihin
Kokoonnumme siis Pirkanpohjan taidekeskuksen Punaiseen taloon, Ähtärintie 36.
terkuin Minna
Taideosallisuuden kehittäjä
Hanke 'Me kaikki keskellä taidetta'
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
045 268 87 04
Hankkeessa kehitetään ja kerätään tuloksia "Taidemuseo naapurina" -teemalla
Hankeessa on aloittanut kaksi alle kouluikäisten "pilottia": 4-5-vuotiaiden ja 6-vuotiaiden ryhmät. Tavoitteena on kehittää ja testata mahdollisuuksia taideosallisuuteen tilanteessa, jossa taidemuseo on konkreettisestikin naapurina. Pienempien, 4-5-vuotiaiden ryhmä kokoontuu kerran kuussa ja 6-vuotiaiden ryhmä viikottain hankkeen toiminta-ajan. Kokoontumiset ovat toiminnallista museopedagogiikkaa, jossa hyödynnetään taidekylvyn kaltaisesti hankkeen taideäyttelyitä. Jokaisella kerralla tutustutaan yhteen tai muutamaan taideteokseen, tehdään tulkintoja yhdessä ja tuotetaan itse lastentaidetta tai -muotoilua. Suurin osa toiminnallisuudesta tapahtuu taiteen keskellä. "Pilotti"jakson päätyttyä kerätään kokemuksia taidemuseon, lasten ja ja lasten opettajien/ohjaajien näkökulmista.
Hankkeen yhteisöteoksen startti Ähtärin eläinpuiston historiallisina päivinä
Pirkanpohjan taidekeskuksen puuhapaja saapui Ähtärin eläinpuistoon 20.10. - 21.10. Pajassa Zoo-vierailijat valmistivat omia puunlehtitervehdyksiä pandoille. Pajaan osallistui yli 400 ihmistä, joista 150 -pääosin lasta- teki värittämällä, muotoilemalla tai helmityönä lehden, joilla ilahdutettiin pandoja ja käsiteltiin omaa haikeuden tuntemusta kuvallisesti. Useat innostuivat osallistumaan pajaan siksi, että lehdet osallistuvat tulevaan taidemuseon yhteisöteokseen. Kaikki valmistuneet lehdet ovat esillä vuoden 2025 Pirkanpohjan taidekeskuksen kesänäyttelyn yhteisöteoksessa, joka rakentuu "Me kaikki keskellä taidetta"-hankkeen ryhmissä ja pajoissa.
Lasten syyslomapaja
PASTELLILIITU-pajoissa Pirkanpohjan taidekeskuksessa ensin 3.-5. -luokkalaiset ja sen jälkeen 1.-2. -luokkalaisten kanssa Tutustuttiin uuteen näyttelyyn. Harjoiteltiin kuivapastellitekniikkaa jättinalleaiheella. Valmistettiin kahden ikäryhmän yhteistyönä valonalle tulevaan yhteisötapahtumaan.
Hankkeen näyttely
Pirkanpohjan taidekeskukseen valmistuu hankkeen näyttely "Kaiken maailman muotoja" 14.10.2024-16.3.2025. Näyttely toimii talven ajan hankkeen omana taiteen kotinäyttelynä. Lisäksi Pirkanpohjan taidekeskuksessa on hankkeen käytettävissä kesän 2024 Eero Hiirosen taidetta käsitteleva Edelläkävijä -näyttely. Hankkeen käyttöön valmistuu touko-elokuun ajaksi vuoden 2025 kesänäyttely, josta tiedotetaan myöhemmin.
LISÄTIETOA HANKKEESTA
Hankkeen tavoitteista
Hankkeella kehitetään ja luodaan tuotantoja, joilla lapsille, nuorille, erityisryhmille ja senioreille mahdollistetaan hyvinvointia lisäävää osallistavaa taidetoimintaa. Yhteistyötä tehdään Ähtärissä ja sen lähikunnissa toimivien yksiköiden kanssa ihmisten sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Hankkeessa hyödynnetään Pirkanpohjan taidekeskuksen jo olemassa olevia taideresursseja. Tavoitteena on kehittää ja juurruttaa toimintatapoja taiteen hyödyntämiseksi kohderyhmien hyvinvoinnin edistämisessä myös hankkeen jälkeen. Hanke juurruttaa toimintaa Ähtäriin ja Etelä-Pohjanmaalle, jolloin se vaikuttaa positiivisesti alueelliseen vetovoimaan ja pitovoimaan
Osallisuus on ennalta ehkäisevää mielenterveystyötä, yhdenvertaisuutta lisäävää erilaisten viiteryhmien huomiointia ja jokaisen kuntalaisen hyvinvoinnin lisäämisestä. Toinen tärkeä maaseutumaisen Etelä-Pohjanmaan pienten kaupunkien kehittämistarve on luoda uudenlaista oman alueen kulttuuriosallisuuden tarjontaa. Matalan kynnyksen mahdollisuus olla mukana oman paikkakunnan osallistavassa toiminnassa on yksi edellytys asuinpaikkakunnalla pysymiselle, perheiden muuttoliikkeelle sekä matkailuvetovoimalle. Aiempaa laajemman kohderyhmän osallistavasta kulttuurihyvinvointitoiminnasta on huutava pula. CAP2027 ohjelmassa uhkiksi mainitaan voimakas väestön ikääntyminen ja poismuutto. Ikääntyvän väestön hyvinvointiin reagointi on mahdollisuus. Osallistavaa toimintaa tarvitaan hyvinvoinnin ylläpitäjänä.
Pirkanpohjan taidekeskus hankkeen toteuttajana
Pirkanpohjan taidekeskus tuottaa vuosittain laadukkaat näyttelyt, joiden yhteydessä on monitaiteisia tapahtumia. Taidekeskuksen keskeinen tavoite on luotsata taiteeseen osallistumista ja luoda maaseudulla asuville ihmisille mahdollisuus antoisiin taide-elämyksiin. Toiminnan kehittämisen keskeinen näkökulma on tuottaa hyvinvointia ylläpitävää ja lisäävää taidetoimintaa eri väestöryhmille. Hankkeen resurssit Pirkanpohjan taidekeskuksessa ovat huomattava eteläpohjalainen ja kansallinen taidekokoelma sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennukset kertomassa eteläpohjalaisesta taiteilijuudesta. Hankkeen lähtökohtana on hyödyntää Pirkanpohjan taidekeskuksen olemassa olevia taideresursseja. Paikkakunnalla on kokoonsa nähden iso taidemuseo ja korkeatasoiset kokoelmat, mikä on merkittävä lähtökohta hankkeen mahdollistajana.
Hankkeen toteutus ja vaikutus
Hankkeen kehitystyö muodostuu eri kohderyhmien toteutuspoluista. Kuhunkin kohderyhmään kuuluu useita erilaisia ryhmiä, joille suunnitellaan yksilöllinen taideosallisuutta tukeva toimintasuunnitelma. Kansainvälisten tutkimusten mukaan on vahvaa näyttöä taide- ja kulttuuritoiminnan merkityksestä ihmisen sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Se on tutkimuksissa liitetty lukuisiin positiivisiin vaikutuksiin, kuten esimerkiksi syrjäytymisen vähentämiseen. Ennalta ehkäisevällä ja hyvinvointia lisäävällä toiminnalla on merkittävä vaikutus sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja sitä kautta elämän laatuun ja yhteiskunnan terveyden- huoltokuluihin. Kun paikkakunnalla matalan kynnyksen kulttuurin osallistumismahdollisuus lisääntyy, ja osallistuneet ihmiset kokevat olevansa osa kulttuuriyhteisöä omassa kaupungissaan, sillä on vaikutus pitovoiman ja vetovoiman lisääntymiseen. Hankkeen taideosallisuuden kehitystyön hyöty ulottuu myös kohderyhmien lähipiirin arjen hyvinvointiin ja näin koskettaa osallistujia laajemman ihmisryhmän elämää.
Hankken rahoittajat
Euroopan Unionin osarahoitus
Leader Kuudestaan ry
Töysän Säästöpankkisäätiö
Pirkanpohjasäätiö
Yhteystiedot
Taideosallisuuden kehittäjä Minna Polus
045 268 8704
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Tapahtumien QR-materiaalia