Matkailuilta ke 0210
 
 
Tervetuloa ke 2.10. klo 18 - 20 matkailuiltaan Honkiniemeen (Honkiniementie 150, Ähtäri) kuulemaan Ähtärin matkailun ajankohtaiset kuulumiset, Arpaisten ja Vuorenmaan kehittämisen tilannekatsaukset sekä infoa Ähtärin ja Soinin matkailun mahdollisuuksista Geoparkissa. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.
 
Ilmoittaudu mukaan 30.9. mennessä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse: 040 350 9953. Kahvitarjoilu.
 
Mikä on Geopark?
Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää merkittävää geologista perintöä sekä ekologisesti, arkeologisesti, historiallisesti tai kulttuurillisesti tärkeitä kohteita tai arvoja. Se on UNESCOn myöntämä status. Suomessa tällainen on vain yhdellä alueella, Rokualla, mutta prosessissa on kolme muutakin aluetta: Saimaa, Salpausselkä ja Lauhanvuori-Hämeenkangas.
 
Kraatterijärven Geopark (työnimi) perustuu aidolle, todelliselle geologiselle perustalle. Lappajärven meteoriittikraatterijärvi on kansainvälisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava kohde sekä tutustumiseen että tutkimiseen.
Geoparkilla tulee olla oma, erottuva teemansa; tässä tapauksessa keihäänkärkenä on meteoriittikraatterin syntyhistoria. Geopark on kuitenkin aina koko alueen geologisista kohteista koostuva kokonaisuus. Yksi tai kaksi kuntaa ei voi tätä statusta saada. Hallinnoinnin täytyy olla uskottava ja Unesco haluaa, että statuksella on aluetaloudellista merkitystä.
 
Miksi Geopark?
• Geologia on luontomatkailun nouseva trendi. Geoparkit ovat kansainvälisesti erittäin suosittuja matkailun toimintamalleja (vrt. kansallispuistot + maailmanperintökohteet).
• Luo alueen asukkaille tietoutta ja ylpeyttä omasta, ainutlaatuisesta kotiseudusta.
• Levittää geotietoa kouluissa, oppilaitoksissa ja korkeakouluissa: geologia valinnaisaineena yläkoulussa Lappajärvellä, Lappajärven Geolukio, tutkimusyhteistyö Helsingin yliopiston geotieteiden laitoksen kanssa.
• Geopark toimii sateenvarjona jo kaikelle tehdylle kehittämiselle.
• Geopark-verkostossa alueen kehittäminen on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä. Geoparkin toiminta arvioidaan joka neljäs vuosi, millä varmistetaan geoparkien toiminta ja Geopark-brändin laatu.
 
Yhteinen geologinen perimämme
Rokualla kallioperä on n. 3,5 miljardia vuotta vanha. Meidän kallioperämme on syntynyt n. 1,9 miljardia vuotta sitten, kun alueemme kallio - joka tuolloin oli merenpohjaa - työntyi tuon vanhan kallion alle nykyisen Raahe-Laatokka -linjan suuntaisesti. Tässä uudessa kallioperässä on lähes pohjois-eteläsuuntainen ruhje, joka on lähes 200 km pitkä. Tuossa ruhjeessa on myös mm. Ähtäri. Myöhemmin jääkaudet ovat tuoneet materiaalia Evijärvelta Ähtäriin asti ja näin on mm. Arpaisten reitti syntynyt.