Ähtärin matkailualueelle kappeli

Ähtärin matkailualueelle on siirretty Ähtärin seurakunnan omistama kappeli.

Vuodelta 1772 peräisin oleva rakennus on palvellut niin papin asuntona kuin kappelirakennuksena ja ehtinyt sijaita kolmessa eri paikassa ennen tänä syksynä tapahtunutta siirtoa hotelli Mesikämmenen läheisyyteen. Rakennuksella on pitkä ja vaiherikas historia. Hirsirakennus on peräisin Hankaniemen tilalta, jossa se toimi aikoinaan kappalainen Erik Juhonpoika Peranderin (1719-1795) ja hänen vaimonsa Maria o.s. Cannelin tilapäisenä asuntona pappilan tuhouduttua tulipalossa. Erik Perander perusti kruununmaalle Hankaveden kylään Hankaniemen tilan. Se oli aluksi torppa, uudistila vuodesta 1791. Perander oli isäntänä 1759-95. Tila oli hänen aikanaan pappilana, koska seurakunnalla ei ollut papin virkataloa. Ennen kuolemaansa hän myi Hankaniemen seurakunnalle papin ja lukkarin virkataloksi. Pappilan tulipalo vuonna 1769 tuhosi myös vuotta 1754 edeltävältä ajalta Ähtärin seurakunnan rippikirjat. Ko. rakennuksen Erik Perander rakennutti perheelleen tulipalon jälkeen. Rakennuksessa on vuosiluku 1772, joten se on Ähtärin vanhin asuintalona käytetty rakennus. Oven vieressä on edelleen nähtävissä aukko, josta ammuttiin tilan pihapiiriin tunkeutuneita susia. Tuohon aikaan elämä oli karua, villieläimet vierailivat saaliin toivossa ihmisten asumusten lähellä.

Vuonna 1991 Hankaniemen silloinen isäntä Bruno Rantakömi lahjoitti rakennuksen hirsirungon Ähtärin Eläinpuistolle. Sijoituspaikaksi päätettiin Mini-Suomi. Kappelin, alttarikalusteet ja kellotapulin suunnitteli kirkkohallituksen rakennusarkkitehti Jari Reponen. Rakennus vihittiin kappelikirkoksi 5.7.1991. Vihkimisen suoritti silloinen kirkkoherra Juhani Mannila, joka lausui puheessaan näin: "Puhukoon Luoja tässä paikassa tyynnyttelevästi kiireiselle luodulleen sellaisella tavalla, mikä uppoaa syvälle sielun sisimpään. Tämä levon ja hiljaisuuden funktio ei sulje pois sitä, että kappelissa voidaan viljellä Sanaa, rukoilla ja musisoida..." Kappelissa vieraili runsaasti matkailijoita ja se palveli myös erilaisissa tilaisuuksissa.

Mini-Suomen toiminnan loputtua kappeli päätettiin vuonna 2003 siirtää Ähtärin seurakunnan leirikeskukseen Ouluveden rannalle. Tuolloinkaan kappeli ei saanut lopullista paikkaansa. Leirikeskus vaihtoi omistajaa Ähtärin kaupungin ostaessa vuonna 2015 tilan rakennuksineen lukuun ottamatta kappelia, jonka siirrosta ja tulevasta sijainnista sovittiin erikseen. Kaupungin, seurakunnan ja Ähtärin Eläinpuisto Oy:n kanssa päätettiin vuonna 2017, että vielä kerran kappeli siirretään matkailualueelle. Pohdinnan jälkeen parhaaksi paikaksi osoittautui hotelli Mesikämmenen vieressä oleva Mekkokallio. Mäntymetsän keskellä kappeli tarjoaa kävijöille vaikuttavan hiljentymispaikan, mutta myös viehättävän tilan järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Näin on ympyrä eräällä lailla sulkeutunut. Rakennus ei ole alkuperäisellä paikalla, mutta kalliolta se katselee Hankaveden yli suoraan kotiinsa entiseen pappilaan Hankaniemen tilalle.

Rakennuksen siirron toteutti Huvilaveistämö Kimmo Lehtomäki Ähtäristä.

Kappelin käyttöönottosiunaus järjestetään lauantaina 16.12.2017 klo 12.00. Tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita, on hyvä ottaa kuitenkin huomioon, että rakennukseen sopii kerralla noin 50 - 70 henkilöä. Käyttöönottopäivänä tutustumisaikaa on klo 15 saakka.

Jatkossa kappelin ovet ovat avoinna vierailua ja hiljentymistä varten ympäri vuoden.

Kappelin käytöstä ja varauksista tietoja saa seurakunnan kirkkoherranvirastosta.

 

Irma Kuoppala
viestintäsihteeri
0400 863 865
irma.kuoppala@ahtari.fi